Norsunluutornista kajahtaa!

Tervehdys, lukija!

Tiesitkö, että vuonna 1992 Suomeen ajettiin lukukausimaksuja kaikkeen peruskoulun jälkeiseen koulutukseen ja että opiskelijaliike joutui suunnitelmat torjuakseen vetoamaan itseensä oikeuskansleriin jonka opiskelijoita puoltava päätös tuli vain kaksi päivää ennen maksujen suunniteltua käyttöönottoa?

Etkö? Ei ihme, en tiennyt minäkään vielä viime kuussa. Mutta saatuani asian selville olen erittäin kiitollinen 90-luvun opiskelijapoliitikoille siitä, että olen saanut maksuttoman lukio- ja yliopistokoulutuksen. Esimerkki kun osoittaa, että maksuton koulutus ei ole itsestäänselvyys edes Suomessa.

Lisäksi se osoittaa kaksi muuta asiaa. Ensimmäinen niistä on se, että ylioppilasliikkeen edunvalvonnassa on kyse oikeasti merkityksellisistä asioista. Toinen on se, että tämän edunvalvonnan saavutuksista ei ole selvillä juuri kukaan – eivät aina edes liikkeen nykyiset aktiivit.

Tämä blogi pyrkii osaltaan vastaamaan viimeksimainittuun ongelmaan. Kirjoittajien tarkoituksena ei ole paukutella henkseleitään omaa erinomaisuuttaan toitotellen, vaan pyrkiä kertomaan lukijoille, mitä opiskelijoita koskevaa yliopistolla ja yhteiskunnassa milloinkin tapahtuu. Toivon mukaan tieto ajankohtaisista asioista ei lisää lukijan tuskaa vaan auttaa häntä löytämään ratkaisuja niihin haasteisiin, joita elämä ja opinnot eteen tuovat. Sillä mitäpä hyötyä on esimerkiksi yliopiston opintopsykologin vakinaistamisesta, jos kukaan ei tiedä käyttää palvelua hyväkseen?

Tällaisista ja monenlaisista muista asioista on tämän blogin tarkoitus kertoa. Emme halua käsitellä asioita ryppyotsaisesti, vaan rennolla meiningillä, silti samalla asioiden tärkeyden muistaen. Uusia tekstejä ilmestyy lukukausien aikana vähintään kerran viikossa, tiistaisin. Pysykää kanavalla!

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Norsunluutornista kajahtaa!

 1. Aatu sanoo:

  Yhdestä tuoreesta jutusta olisi mukava kuulla. Kuulin tuolla käytävillä sellaista juttua, että opintotuen osittaminen haettavaksi erikseen kandin tutkintoa ja maisterin tutkintoa varten myytiin opiskelijoiden edustajille sillä perusteella, että opintotuki sidotaan indeksiin.

  Näinkö todella kävi?

  Jos näin kävi, mitä ollaan tekemässä nyt, kun opintotukea ei sidottu indeksiin mutta se ollaan kuitenkin osittamassa. Eli miksi ei olla kaduilla vaatimaassa oikeutta. Kysyn vaan. :)

  • Veera Kaleva sanoo:

   No niinhän siinä todellakin kävi. Työryhmä, joka asiaa valmisteli varasi opiskelijoille sekä keppiä (tukikuukauden opintosuoritusvaatimus nousee 5 opintopisteeseen, pelkän asumislisän nostaminen alkaa kuluttaa tukikuukausia ja tukea myönnetään jatkossa kaksiportaiseksi) että porkkanaa. Porkkana olisi ollut vanhempainrahan korotus ja tuen sitominen indeksiin. Työryhmä myös totesi opintorahapainotteisen tuen olevan paras tukimuoto. Hallitus kuitenkin päätti pelkästään kepittää opiskelijoita, joten vain esitetyt tiukennukset opintotukeen tulevat voimaan.

   1.3. kaikki muut vähimmäisetuudet sidotaan Suomenmaassa indeksiin, mutta opintotukea ei. Opintotuen indeksiin sitominen on yksi SYL:n (Suomen ylioppilaskuntien liitto) keskeisimpiä hallitusohjelmatavoitteita (http://www.syl.fi/syl/hallitusohjelmatavoitteet) ja tarkoitus on tuolloin 1.3. myös lähteä kaduille tämän asian takia. Valitettavasti tuo viikko on TaY:ssa perioditauko, joten saa nähdä miten saadaan ihmiset liikkeelle. Sitä, miksi asiasta ei nostettu kunnon äläkkää opiskelijoiden toimesta jo viime syksynä, voi vain hämmästellä…

 2. Tamyn soposihteeri sanoo:

  Tässä vielä linkki Tamyn syksyllä tekemään kannanottoon opintotuen uudistuksesta:

  http://www.tamy.fi/fi/index.php?option=com_content&task=view&id=544&Itemid=5

 3. Ilkka Tiensuu sanoo:

  Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljaassa haastatellun pääministeri Kiviniemen mukaan opintotuen sitomista indeksiin ”on turha odotella seuraavalla vaalikaudella”. Että tästä lähdetään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s