Etsintäkuulutus: yhteisöllinen yliopisto

Vuonna 2008 tehdyn opiskelijaterveystutkimuksen mukaan vain vähän yli puolet korkeakouluopiskelijoista tunsi kuuluvansa johonkin opiskeluun liittyvään ryhmään. Yli kolmannes vastanneista ei kokenut kuuluvansa yhteenkään ryhmään, vaikka opintoihin liittyväksi ryhmäksi voidaan lukea mm. ainejärjestöt, vuosikurssit ja graduryhmät. Minusta tuloksesta pitää olla erittäin huolissaan, sillä jokaisella ihmisellä on tarve kuulua johonkin ryhmään, kokea itsensä tarpeelliseksi ja tulla hyväksytyksi omana itsenään. Yhteisöllisyys on voimavara, jolla edistetään kaikkien hyvinvointia ja opiskelukykyä. Avoin, hyväksyvä ja suvaitsevainen yhteisö auttaa kiinnittymään opintoihin ja motivoi etenemään opinnoissa. Yhteisöllisyyden tulisi siis olla niin ylioppilaskunnan kuin koko yliopistonkin tavoite.

Ainejärjestöt ja harrasteyhdistykset tekevät korvaamatonta työtä yhteisöllisyyden edistämiseksi yliopistoyhteisössämme. Olen tämän kevään aikana päässyt tutustumaan Tamyn piirissä toimivien yhdistysten toimintaan aitiopaikalta, sillä vastuulleni kuuluvat järjestöt ja kuulun siksi myös toiminta-avustustyöryhmään, joka luki ja arvioi 24 harrasteyhdistyksen ja 36 ainejärjestön hakemukset. Opiskelijoille on tarjolla laaja kirjo yhdistyksiä, joista varmasti jokaiselle löytyy mieleinen yhteisö tai harrastus. Tarjolla on yhdistyksiä kulttuurista, liikunnasta, politiikasta, väittelemisestä, oluiden maistelusta, kirjallisuudesta tai sijoittamisesta kiinnostuneille. Kunpa vain jokainen opiskelija tietäisi näistä yhdistyksistä ja lähtisi rohkeasti mukaan toimintaan. Ja kunpa yhdistysten aktiivit eivät sulkeutuisi pienen sisäpiirin yhteisöiksi, joihin ulkopuolelta on vaikea tulla mukaan.

Tamy haastaakin nyt ainejärjestöt miettimään omassa toiminnassaan saavutettavuutta ja yhteisöllisyyttä. Tämän vuoden ainejärjestökilpailussa tehtävänä on suunnitella järjestön toimintaa saavutettavuuden näkökulmasta ja toteuttaa kilpailuajalla (11.4.-28.10.) 1-3 tapahtumaa, joiden järjestämisessä otetaan huomioon joku/jotkin aiemmin huomiotta jääneet opiskelijaryhmät. Tapahtuma voi olla myös esimerkiksi jokin ainejärjestön toimintaan liittyvä käytäntö tai perinne. Tärkeintä on, että kilpailu herättää järjestöaktiivit miettimään ja muokkaamaan toimintaansa saavutettavammaksi ja samalla yhteisöllisemmäksi. Jokaisella on oikeus osallistua ja kuulua yhteisöön!

Tamyn hallituksen järjestövastaava V.Ikkelä

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s