Lukukausimaksut etenevät politiikan kulisseissa

Koulutuksen maksullisuudesta ei näin vaalien alla ole juurikaan ollut puhetta. Suomessa yleinen ilmapiiri on vielä toistaiseksi ollut melko selkeästi maksuttoman koulutuksen kannalla ja julkisessa keskustelussa maksullisuuden puolustajat ovat tulleet kaapeistaan lähinnä yksittäisillä heitoilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö politiikan kulisseissa keskustelua käytäisi ja valmisteluja tehtäisi niin puolueiden sisällä, ministeriössä kuin korkeakouluissakin. Huomattavaa on myös se, että maksullisuuden kannattajien ulostuloja on mediassa esitetty varsin tarmokkaasti, ja että maksullista agendaa suoraan ajavia tahoja löytyy perinteisesti maksullisuutta kannattaneen Elinkeinoelämän keskusliiton lisäksi yliopistojen rehtoreista (Oulun yliopiston rehtori Lajusen kantoja) ja valtion virkamiehistä. Viimeisimpänä lukukausimaksujen siunauksellisuutta on julistanut taloustieteen professori Matti Viren.

Ministeriöissä asiaa on käsitelty mm. Anita Lehikoisen vetämässä ns. opintojen nopeuttamistyöryhmän raportissa viime keväältä (Ei paikoillanne vaan valmiit Hep!, OPM 2010:11), jonka liitteessä on kehittelyjä erilaisiksi maksumalleiksi. Niin ikään koulutusvientikeskustelun yhteydessä on lukukausimaksukeskustelua käyty ahkerasti (ks. esim. Heljä Misukan koulutusvientiä pohtinut työryhmä ja VN:n periaatepäätös (strategiset linjaukset) 29.4.2010).

Lisäksi käynnissä on tietysti jo kaikille tuttu lukukausimaksukokeilu EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille vuosille 2010-2014. Siitä, onko kokeilu todella kokeiluluonteinen, voi tietysti olla montaa mieltä: kuten muuan OPM:n muinainen kansliapäällikkö on joskus kuuleman mukaan tuuminut, ei Suomessa ole koulutuspolitiikassa oikeastaan koskaan kokeiltu mitään – kokeilut vain ovat olleet keino tuoda asioita käytännöiksi, sillä kokeilun nimellä kulkevia asioita ei vastusteta niin paljon. Yliopistoille ajatus on ollut peruskauraa jo vuodesta 2005 ja esimerkiksi Tampereen yliopiston vielä valmistelussa olevaan kansainvälisyysohjelmaan on ehdotettu kirjattavan lause ”Kansainvälisistä maisteriohjelmista merkittävä osa toteutetaan maksullisina EU:n ja ETA-alueen ulkopuolisille tutkinto-opiskelijoille.” (Tamyn kannari aiheesta löytyy alta.) Puolueilta sen sijaan olisi ollut poliittinen itsemurha alkaa maksuja vaalien alla mainostamaan.

Historiallisia perinteitä lukukausimaksujen ujuttamisesta hallitusohjelmiin lamakausina löytyy lähihistoriastakin, vuodelta 1993, jolloin Riitta Uosukaisen johtama opetusministeriö esitti lukukausimaksuja paitsi yliopistoihin, myös lukioihin ja ammattikouluihin. Lisäksi maailmalta löytyy esimerkkejä viime vuosien kehityksestä, jossa lukukausimaksut on ensin tuotu ulkomaisille opiskelijoille, minkä jälkeen on pikkuhiljaa siirrytty kaikkia koskeviin lukukausimaksuihin. Loistavana esimerkkinä on vaikkapa Iso-Britannia, jossa korkeakoulutus oli ilmaista vielä 1990-luvun alussa, mutta jossa syksy 2010 kului opiskelijoilla jopa 9000 puntaan nousevien lukukausimaksujen vastustamisessa.

Keskustelu lukukausimaksuista on siis toden teolla käynnissä, vaikkei se päällepäin aina siltä näyttäisikään. Opiskelijajärjestöt ovat viimeksi ilmaisseet kantansa yleisiin lukukausimaksuihin vastineessaan professori Virenille. Lisäksi Tamy on kommentoinut kannanotossaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksuja viimeksi eilen. Toisaalta myös monet opiskelijajärjestöt tuntuvat tuudittautuneen ajatukseen, että kansanedustajien viime keväänä antamat lupaukset maksuttoman koulutuksen säilyttämisestä riittävät. Mielestäni tilanne on kuitenkin vähintäänkin huolestuttava – maksullisuuden kannattajia löytyy tämänhetkisistä hallituspuolueista, elinkeinoelämä lobbaa maksuja aktiivisesti, ministeriön agenda näyttää yllä mainittujen esimerkkien valossa selkeältä ja yliopistopiireissäkin maksullisuudesta on välillä innostuttu. Hienoja kiertoilmauksia asialle ovat koulutuksen kustannuksia jakaminen ja yliopistojen rahoituspohjan laajentaminen.

Siispä pitäkää korvanne ja silmänne auki lukukausimaksujen suhteen. Mitä sinun yliopistollasi tapahtuu? Kannattaako sinun puolueesi tai ehdokkaasi maksutonta koulusta kaikille, myös eduskuntaan pääsemisensä jälkeen?

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s