KREBAT=KREISIBAILUT!

Olin historian fuksi vuonna 2005 ja tänä vuonna maisteriohjelmaan päästyäni maisterifuksi tiedotusopissa. Tiistaina pyöritin onnenpyörää ja kerroin nimeni ja ikäni YTHS:n saunan altaan reunalla seisten (kiitos Vostok!). Vuonna 2005 ei olisi voinut vähempää kiinnostaa. Tuutorointi tuntui turhalta ja lapselliselta, brenkku ei maistunut opiskelijaporukoissa ja mieluummin luin kotona kirjaa ja tyhjensin viinileilini muissa kuvioissa. Taantumustako vai olennaisen tajuamista, kun 24-vuotiaana maisterifuksina krebaan menemään ensimmäisen luennon feilaten?

Lukuvuosi alkaa aina hullulla krebaviikoilla. Krebat ovat muuten kreisibailut, ja tätä nykyä huomaan käyttäväni tätä suomenruotsalaisilta teineiltä opittua sanaa aivan luontevasti.
Mutta ovatko krebat muutakin kuin kreisibailut? Krebaaminen on olennainen osa ei pelkästään opiskelijaelämää, vaan myös yliopistoa. Tiede ja osaaminen syntyvät yhteistyöstä ja se perustuu sosiaaliselle valmiudelle ja vastaaottavaisuudelle. Ne ovat yhtä tärkeitä geneerisiä akateemisia taitoja kuin lähdekritiikki ja tiedonhankitataidot.

Krebaaminen on tärkeää edunvalvonnankin kannalta. Ilman opiskelijakulttuurin luomia identiteettejä ja yhteisöjä ei saada tarpeen vaatiessa mobilisoitua massaliikettä maksutonta koulutusta puolustamaan. Toisaalta on surkeaa ylioppilaskuntajargonia ylikorostaa opiskelijaidentiteetin omaksumisen tärkeyttä. Opiskelijuus on väliaikaista ja on toivottavaa, että identiteetti rakentuu ensisijaisesti jollekin muulle. Ja yksinkin viihtyvien suvaitseminen ja mieleltään terveinä on keskeistä, kuten Ylioppilaslehden päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan muistuttaa ( http://ylioppilaslehti.fi/2011/09/paakirjoitus-oikeus-jaada-yksin/ ).  Valitettavaa onkin, että tuutorointi on suunnattu ja suunniteltu sosiaalisille. Toisaalta mahtavilla ja ahkerasti tärkeää työtä tekevillä ainejärjestöillämme ei ymmärrettävistä syistä voi olla aikaa räätälöidä jokaiselle omaa tuutorointiohjelmaa.

Keskeistä on hahmottaa itselle olennainen ja keskittyä siihen. Olennaista ei ole aina kurssilla esiteltyjen teorioiden tiivistelmämoniste ja kurssien käyminen muiden määrittelemissä tavoiteaikatauluissa. Dogmaattisuus opintosuunnitelman noudattamisessa saattaa pilata sosiaalisen elämän. Ja vielä pahempaa: siitä ei välttämättä ole edes mitään hyötyä. Historianopiskelijoiden ainejärjestö Patinan tutustumisbileistä terveisiä lähettääkin vuoden 2008 puheenjohtaja Jari Järvenpää terveisiä kaikille: uskaltakaa elää! Se on kliseiden klisee, mutta 24-vuotiaana 7. vuoden opiskelijana ja maisterifuksina voin allekirjoittaa.  Sitä paisti on kivempaa katua tehtyä kuin tekemätöntä, niin tietää mitä katuu.

Tiina Heikkilä, Tamyn kopovastaava ja hullu krebamuija

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: KREBAT=KREISIBAILUT!

  1. Olis ton voinut runoilla vaikka miten hienosti, mutta tota mä tosiaan tarkoitin kun kysyit mitkä terveiset uusille opiskelijoille ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s