Kiireestä kantapään kautta

Syksy on kiireistä aikaa, mutta niin on näköjään talvi, kevät ja kesäkin, ainakin jos sattuu olemaan Tamyn hallituksessa ja tekemään siinä sivussa gradua ja hoitamaan erinäisiä muita projekteja. Välillä tuntuu siltä, että luottamustoimen haltijana tai muuten vain aktiivisena toimijana on jatkuvasti töissä. Hommat eivät tekemällä lopu, työaikoja ei ole eikä liioin työpaikkaa: koskaan ei voi tietää, milloin voisi olla hyvä tilanne edistää jotain ajamaansa asiaa. Toisaalta on mukavaakin, että tehtäviä voi hoitaa vaikka kotona nousematta sängystä tai kesken baari-illan pienessä sievässä. Valmiustila on siis jatkuvasti päällä, mutta onko se osa tehtävänkuvausta vai osa persoonaa?

Luottamustoimissa vapaa-ajan käsite hämärtyy: kokoukset eivät kai ole vapaa-aikaa, mutta entä jos kokoustetaan keskellä kesää nurmikolla lojuen tai iltamyöhään teekupin ääressä? Samaan tapaan opiskelukin voi herättää pohdintoja vapaa-ajan määritelmästä: luenko tätä kirjaa siksi, että aihe liittyy graduuni vai siksi, että se on niin mielenkiintoinen?

Selkeän rajan puuttuminen työn ja vapaa-ajan väliltä saattaa olla stressaavaa. Stressin välttämisestä on kirjoitettu vino pino elämänhallintaoppaita, mutta oma tapani kiireen taltuttamiseen perustuu vain kokemuksiini. Se kuuluu näin: priorisoi ne asiat, joita oikeasti haluat tehdä. Lisäksi tee asioita, jotka mahdollistavat edellämainittujen asioiden tekemisen (esim. palkkatyö, pakolliset opinnot), mutta älä enempää kuin on aivan pakko. Älä tee muita asioita. Jos edelleen on kiire, ongelmasi on todennäköisesti positiivinen: liikaa kiinnostavaa tekemistä!

(Tai sitten kyse voi olla riittämättömästä toimeentulosta, jolloin yksilötason ratkaisuna kannustaisin opintolainan ottoon, vaikka rakenteellisena ongelmana huonoa toimeentuloa ei tulisikaan ratkaista lainalla vaan perustulolla.)

– Pieta Hyvärinen

hallituksen jäsen, joka tekee ensi vuonna vähemmän asioita kuin tänä vuonna

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s