Tosutosutosutosutosutosutosutosuto

Kahden viime viikon hallituksen kokoukset ovat olleet melko lyhyitä ja ytimekkäitä, mutta hallituksen päivät sitäkin pidempiä. Syksyisin kun valmistellaan sekä Tamyn että Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) toimintasuunnitelmat (tuttavallisemmin tosut) ja budjetit, jotka pitkälle määrittävät seuraavan vuoden toimintaa. Kuvio menee niin, että hallitus kerää jäsenistöltä aloitteita ja valmistelee tosun, josta edustajisto päättää.

Isolla pensselillä maalataan, kun mietitään, millaisen linjan opintolainaan, korkeakoulujen rakenteelliseen kehittämiseen tai sukupuolineutraaliin avioliittolakiin Tamy ottaa, ja mitä näistä SYL:lle lausutaan. Konkreettisimmillaan samoissa kokouksissa taas sumplitaan tulevan vuoden jäsenmaksua, Tamyn siirtymistä kampusalueelle tai järjestöjen tukemiseen varattavaa budjettia.

Toisaalta kokousmaratonit ja kymmentuntisiksi venyvät päivät ovat puuduttavia ja raskaita, eikä tosu anna viikonloppunakaan rauhaa. Uskokaa tai älkää, samalla tosuilu on kuitenkin mitä kutkuttavinta ja inspiroivinta puuhaa. Seuraavan vuoden toiminnan suunnittelu, peilaaminen kuluvaan vuoteen ja oman toiminnan reflektointi on parhaimmillaan mitä antoisinta.

Lisäksi tosu on yksi niistä paikoista, joissa todella päästään perustavien kysymysten äärelle: millaisiin asioihin ylioppilaskunnan tulisi ottaa kantaa ja vaikuttaa, mikä on ylioppilaskunnan rooli ja tehtävä? Ylioppilaskuntien toiminta on aina poliittista, onhan se vähintäänkin yhden ryhmän eli opiskelijoiden etujen ajamista niin yliopistolla kuin yhteiskunnassakin. Lisäksi ylioppilaskunnan niin kuin yliopistonkin kolmanteen tehtävään kuuluu lain mukaan yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja ”opiskelijoiden kasvattaminen kriittiseen kansalaisuuteen”. Itse olenkin ajatellut, että ylioppilaskunta (kuten vaikkapa toiset pakkoyhteisöt niin kuin valtiot) voi linjata muihinkin kuin pelkästään opiskelijuuteen liittyviä kysymyksiä,silloin kuin niistä päättävät yhteisymmärryksessä demokraattisesti valitut ja toimivat elimet. Toisaalta, koska pakkojäsenyys tekee ylioppilaskunnasta pakkoyhteisön, ”poliittisuuden” ja ”poliittisuuden” raja on kuin veteen piirretty viiva, jonka paikkaa on syytä ylioppilaskunnissa syynätä tarkoin.

Linjailun ja tosuilun ei siis pidä olla vain ylioppilaskunnassa aktiivisesti toimivien heiniä, vaan osallistumista, aloitteita ja palautetta toivotaan kaikilta opiskelijoilta. Täällä byrokratian rattaissa kun liian helposti sokeutuu sille, mikä todellisuudessa opiskelijoille merkitsee tai mikä opiskelijan arjessa juuri tällä hetkellä mättää. Tamyn tosu on jo vauhdissa ja aloitteet jätetty, vaikka tosuun voi edelleen edustajiston kautta vaikuttaa. SYL:n tosuun sen sijaan voi edelleen jättää myös suoria kommentteja osoitteessa syl.fi.

Hallituksessa viestinnästä ja koulutuspolitiikasta vastaava itsensä sekavaksi tosuillut  Veera K

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Tosutosutosutosutosutosutosutosuto

  1. Paluuviite: Tosutosutosutosutosutosutosutosuto | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s