Yliopisto kumartaa rohkeasti ministeriön suuntaan ja pyllistää tuleville opiskelijasukupolville

Nyt vihastuttaa! Tämä ei ole ensimmäinen, eikä varmastikaan viimeinen kerta, kun olemme yliopiston johdon kanssa eri mieltä asioista, mutta tämä perseily tuli yllätyksenä. Puhe on siis lausunnosta, jonka yliopisto on antanut Opetus- ja kulttuuriministeriön alustavasta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta (tuttavallisemmin KESU) vuosille 2011-2016. Tämän sanahirviön taakse kätkeytyvät ministeriön tulevat koulutuspoliittiset linjaukset, jotka voivat vaikuttaa radikaalisti, miten, milloin ja mitä opiskelemme. Myös Tamylle annettiin mahdollisuus antaa omat kommenttinsa yliopiston lausuntoon, mutta valitettavasti ne on sivuutettu lähes täysin. Sen sijaan yliopisto on keskittynyt kumartamaan OKM:n suuntaan.

Lausunnossa ollaan muun muassa taas kerran asettamassa koulutukselle hintalappua. Tällä kertaa ehdotetaan hakemusmaksujen perimistä kansainvälisiin maisteriohjelmiin hakevilta ulkomaalaisilta kustannussyistä. Hakemusmaksu perittäisiin niin EU- ja ETA -maista kuin niiden ulkopuoleltakin tulevilta. Kummastelemme tätä suuresti, sillä esimerkit muista maista osoittavat hakumaksujen seuraukset hyvin ristiriitaisiksi ja maksujen rahoitusvaikutukset minimaalisiksi. Ruotsissa nimittäin jo pelkät hakemusmaksut kansainvälisiin maisteriohjelmiin saivat aikaan hakijiamäärän laskun 73 prosentilla, ja maisteriohjelmissa aloitti 58 prosenttia vähemmän opiskelijoita kuin ennen lukukausi- ja hakijamaksujen käyttöönottoa. Miksi siis Suomessa kansainvälinen opiskelija haluaisi maksaa hakijamaksun, kun ei edes varmasti tiedä tulevansa valituksi? Suorat lukukausimaksut ovat nekin edelleen yliopiston agendalla. Lausunnossa lukukausimaksukokeilua toivotaan jatkettavan, jotta uusia maksullisia maisteriohjelmia voitaisiin suunnitella. Tamy on jo aikaisemmin ottanut kantaa lukukausimaksujen käyttöönottoon ja siihen liittyviin ongelmiin yliopiston kansainvälisyysohjelman laatimisen yhteydessä.

Toinen erittäin huolestuttava seikka lausunnossa on yliopiston kanta opiskelijavalintojen muuttamisesta: ”Yliopiston tavoitteena on selkeyttää väylät korkeakoulutukseen. Päävalinnat varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville ja muut väylät niille, joille riittää jo suoritetun korkeakoulututkinnon täydentäminen.” Lausunnossaan ei missään määrin oteta huomioon valintauudistusta kohtaan esitettyä laajaa kritiikkiä ja uudistuksen ongelmakohtia, vaan tyydytään nöyrästi ennakoimaan ministeriön linjauksia. Päävalintojen varaaminen ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville on ongelmallista, sillä aikuis- ja täydennyskoulutus sekä erillisvalinnat eivät tällä hetkellä missään määrin vastaa mahdollisen muutoksen vaatimiin tarpeisiin. Laaja-alaiset tutkinnot helpottavat alan vaihtoa lähitieteissä korkeakoulujen sisällä, mutta uudistus hankaloittaisi huomattavasti alan vaihtamista eri tieteenalojen ja korkeakoulujen välillä. Muita kehitysehdotuksia siirtymien helpottamiseksi ei ole esitetty yliopistojen tai ministeriön taholta. Jo nykyisellään hyvin suljetut, erillisvalinnan piiriin käytännössä kuulumattomat alat, kuten lääkärikoulutus ja oikeustieteellinen, sulkeutuisivat uudistuksen myötä entisestään ja menettäisivät samalla koko joukon päteviä hakijoita, jotka ovat opiskelleet koulutusta tukevia aloja ennen toivealalleen pääsemistä.

Opiskelijoiden mahdollisuutta erehtymiseen ja kokeilemiseen ollaan näin ollen radikaalisti vähentämässä: kun kerran jonkin paikan vastaanottaa, niin suuntaa ei enää ole kovin helppo vaihtaa. Jos ajatuksena on ollut edistää nopeampaa valmistumista, valmistumista ylipäätään, ja välivuosien vähentämistä, niin tässä mallissa ne eivät ainakaan toteudu. Koska keinoja erillisvalintojen ja muiden alanvaihtoa helpottavien käytäntöjen kehittelemisestä ei esitetä, vaihtoehdoksi näyttää jäävän maksulliseen aikuis- ja täydennyskoulutukseen hakeutuminen. Mutta tähänhän yliopisto jo lausunnossaan varautuukin. “Yliopistojen mahdollisuuksia tarjota akateemisille täydentävää koulutusta parantaisi se, että poistetaan maksuttomuutta koskevat vaateet tai väljennetään niitä. Esimerkiksi täydennyskoulutuksen kehittämistä opettajankoulutukseen hankaloittaa se, että erillisinä opintoina järjestettävä opettajankoulutus on opiskelijalle maksutonta.”  Maksullisen Avoimen yliopiston sekä aikuis- ja täydennyskoulutuksen merkitys oman osaamisen täydentämisessä ja perustutkintoa paikkamassa näyttäisi kasvavan entisestään. Maksullisen koulutuksen roolin kasvattaminen taas lisää koulutuksen periytyvyyttä sekä sosioekonomisten erojen kasvua.

Kaiken tämän keskellä opiskelijoita pitäisi lohduttaa sen, että yliopistokin kannattaa opintotuen sitomista indeksiin, ja loppukaneetissaan lausuu, että opiskelijoiden näkökulmia opintojen nopeuttamisen ongelmallisuudesta, toimeentulon riittämättömyydestä ja opetuksen laadusta tulisi hyödyntää KESUn jatkovalmisteluissa. Ylioppilaskunnan kommenteissa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään “opiskelijoiden huolista”, vaan korkeakoulutusjärjestelmään ja yliopiston toimintaan kokonaisuutena vaikuttavista todellisista ongelmista, jotka yliopiston lausuntoon olisi voitu sisällyttää. Tampereen yliopisto mainostaa itseään rohkeana edelläkävijänä koulutuksen uudistamisessa. Voi vain kysyä kuinka rohkeaa ja proaktiivista on uudistaminen, joka perustuu ministeriön tulevien päätösten ennakointiin ja kyseenalaistenkin kehityskulkujen orjalliseen seuraamiseen hinnalla millä hyvänsä.

Tamyn alkuperäiset kommentit yliopiston lausuntoon voi lukea tästä.

Veera Kaleva (kopo- ja viestintävastaava)

Gritten Naams (kv- ja kulttuurivastaava)

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Yliopisto kumartaa rohkeasti ministeriön suuntaan ja pyllistää tuleville opiskelijasukupolville

  1. Paluuviite: Yliopisto kumartaa rohkeasti ministeriön suuntaan ja pyllistää tuleville opiskelijasukupolville | SYL

  2. HuonoGooglettaja sanoo:

    äääh hei mistä ihmeestä tuon lausunnon nyt voisi löytää??

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s