Opettavaisia oivalluksia

Viimeinen blogikirjoitus, paljon ajatuksia ja ideoita, mistä kirjoittaa. Mikä siis voisi olla sopiva tapa lopettaa vuosi Tamyn varapuheenjohtajana? Aluksi aioin kirjoittaa otsikolla ”Ihminen välissä” siitä, miten poliittiset henkilövalinnat vaikuttavat yksittäisen ihmisen elämään. Aihe olisi sinällään mielenkiintoinen itsetutkiskelun kannalta, mutta kohdeyleisölle se ei varmastikaan ole paras mahdollinen valinta.

Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa otsikolla ”Suuren rakkauden menetys” hyvin vertauskuvallisesti viimeisestä vuodesta ja siitä, miten Y-liikkeellä ja seurustelusuhteella on yllättävän paljon yhteistä. Yritettyäni hetken huomasin, ettei kaunokirjalliset taitoni riitä aiheesta kirjoittamiseen. Lopulta tajusin, että nyt on mahdollista kertoa näkemyksiä muutamista asioista, joita olen oivaltanut käytännön tasolla Boomin hallituksen puheenjohtajana, Tamyn hallituksen varapuheenjohtajana ja SYL:n PJ-tyrkkynä.

Ymmärretään eri keskustelutapoja

Vuoden aikana olen huomannut, miten esimerkiksi eri koulutusaloilta tulevat ihmiset puhuvat hyvinkin eri tavoin. Asia on sinällään rikkaus, mutta se aiheuttaa myös väärinkäsityksiä. Keskustelijana pitääkin pyrkiä tunnistamaan muiden keskustelijoiden tavat puhua ja pyrkiä ymmärtämään asian sisällä oleva aito merkitys. Jossain määrin tämä vaatii viestin ”kääntämistä” omalle kielelle. Moni tarpeeton konflikti jäisi toteutumatta, jos ihmiset ymmärtäisivät paremmin, mitä toiset ihmiset aidosti tarkoittavat.

Selvitetään faktat asioiden taustalla

Ainakin itse olen syyllistynyt monta kertaa luomaan vahvojakin mielipiteitä eri asioihin vähintäänkin erittäin vajaalla tietomäärällä. Perustulo, kielikysymys ja opintotuen tulorajat ovat vain muutamia esimerkkejä asioista, joihin minulla oli varsin voimakas kanta, jonka olin ominut arvostamiltani auktoriteeteiltä mukisematta ja oikeastaan ajattelematta asiaa kummemmin itse.

Perehdyttyäni kysymyksiin mielipiteeni muuttui hyvinkin erilaiseksi. Ja vaikkei mielipide muuttuisikaan, eri asioihin liittyvät omaa mielipidettä vastustavat argumentit ovat tärkeitä oman näkemyksen muovaamisessa sekä argumentaation parantamisessa. Muistisääntönä toimii seuraava: Jos pystyt katsomaan jotakin asiaa vain yhdestä suunnasta, etkä pysty argumentoimaan mielipidettäsi vastaan, hanki äkkiä lisätietoa!

Kunnioitetaan muttei kumarrella

Vaikuttamistyössä on erittäin tärkeää pystyä toimimaan omana itsenään vaikutusvaltaisten ihmisten seurassa. Tätä kautta omien ajatusten esittäminen on luontevaa ja tilanteeseen on mahdollista saada välitön ilmapiiri. On erittäin tärkeää kuunnella ja olla aidosti ihmisen kanssa, eikä ajaa omaa agendaa eteenpäin höyryjunan lailla. Usein on hyvä antaa toisen puhua mahdollisimman paljon, koska sitä kautta saa tietoa toisen ajattelusta ja toisaalta siitä, mitkä asiat ovat juuri hänelle tärkeitä. Sitä kautta vaikuttamisesta tulee luontevampaa ja väittäisin, että myös sen vaikuttavuus kasvaa. Kannattaa muistaa kunnioittaa muitakin kuin ”hierarkiassa” selkeästi itseäsi ylempiä henkilöitä.

Yritetään aina pikkuisen pidemmälle kuin kuvitellaan pääsevämme

Omissa tekemisissä ja vaikuttamisessa kannattaa yrittää päästä tekemään vähän kovempia juttuja kuin itse kuvittelee osaavansa tai saavan tehdä. Näin siksi, koska joskus tulee positiivisia yllätyksiä, jotka vievät asioita eteenpäin. Asenne, ja yrittäminen ovat todella tehokkaita ajureita lähes kaikessa tekemisessä.

Ajattelun tasolla ymmärtäminen ei riitä opitun siirtämiseksi käytännön tasolle

Moni asia esimerkiksi vaikuttamiseen liittyen on itsestäänselvyys. Esimerkiksi omana itsenä toimiminen, ihmisten kuuntelu ja ymmärtäminen ovat monelle asioita, jotka kyllä kuulostaa järkeenkäyviltä. Niiden viemiseksi käytäntöön pelkkä mentaalitason ymmärrys ei riitäkään. Tämän jälkeen pitää tietoisesti opetella asiat osaksi omaa toimintaa ja oikeastaan konkreettisessa tilanteessa kokea oivallus, miten juuri itse haluaa toimia. Oivalluksen etsiminen ei ole helppoa tai välttämättä edes kivaakaan, mutta usko pois, se kannattaa.

Tässä on vain muutama käytännön oivallus, mitä viimeiset vuodet ja järjestötoiminta ovat tuoneet. Opiskelijajärjestötoiminta on ollut ehdottomasti elämäni parasta aikaa. Samaan aikaan olen saanut tutustua uskomattomiin ihmisiin, ajaa itselleni tärkeitä asioita sekä pitänyt hauskaa. Suosittelen lähtemään mukaan vastaavaan toimintaan, koska siitä saa todella paljon enemmän itselle, kuin mitä sille ikinä pystyy antamaan!

Nähdään taas ja kiitos kuluneesta vuodesta!

Jouni Markkanen
Varapuheenjohtaja
Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallitus 2011

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s