Viisas ääni

Olin päättänyt, että en kirjoita mitään presidentinvaalista. Kuitenkin juuri vaalien aikaan käydyt keskustelut ovat saaneet jälleen kerran pohtimaan sitä, miten me määrittelemme muita ihmisiä. On puhuttu arvojohtamisesta ja kokemuksen mukanaan tuomasta pätevyydestä. Mielestäni kummatkin varsin tärkeitä ottaa huomioon valitessamme maallemme presidenttiä. Mutta se, millä perustein kukakin katsotaan päteväksi tai sopivaksi tulevaksi presidentiksi, on välillä ollut vähintäänkin kyseenalaista.

Erinäisiä keskusteluja seuranneena olen huomannut, että monelle presidentinvaalin toinen kierros käydään asetelmasta homoseksuaali ylioppilas siviilipalvelusmies vastaan heteroseksuaali korkeakoulutettu reservin kapteeni. Tämä kertoo enemmän äänestäjistä kuin presidenttiehdokkaista itsestään.

Ehdokkaidensa kannattajat ovat nimittäin kertoneet paljon itsestään koittamalla mollata toistensa ehdokkaita. Mollaajia on ollut peruskoulun käyneistä tohtoreihin. Uskallan siis väittää, että koulutus on kyllä yhteydessä yleissivistykseen, ammattitaitoon ja alojen asiantuntijuuteen, mutta muun sivistyksen ja viisauden kanssa sillä tuntuu olevan hyvin vähän tekemistä.

Presidentiltä vaaditaan niin mielen kuin järjen sivistystä. Näissä molemmat jäljellä olevat ehdokkaat ovat olleet paljon monia kannattajiaan viisaampia. He ovat toivoneet asiallista ja keskustelevaa kampanjointia. Sellaiseen ei loanheitto kuulu. Viisas ihminen ei perustele paremmuuttaan toisten ihmisten mollaamisen ja erilaisuuden korostamisen kautta.

Toivon, että myös äänestäjistä ainakin suurimmalla osalla on sen verran viisautta, että valitaan Suomen presidentiksi kumpi ehdokas hyvänsä, valinta ei perustu sotilasarvoon, koulutustitteliin eikä seksuaaliseen suuntautumiseen vaan kokemukseen ja arvoihin. Molemmilla presidenttiehdokkailla on takanaan kokemusta ja arvopohja. Sinun tehtäväsi on päättää, millaista kokemusta ja arvoja toivot tulevalla presidentillämme olevan.

Katson teihin päin, kanssaopiskelijat. Olkaa viisaita. Korkeakoulutus ei sinällään takaa viisautta, mutta akateemisuus merkitsee ainakin minulle taitoa ajatella keskustellen, argumentoiden ja kyseenalaistaen. Ollaan äänestäjiä, joista ehdokkaammekin voivat olla ylpeitä.

Pirita Ruokonen
Tamyn hallituksen jäsen 2012, järjestöt, viestintä ja Kyky-hanke

 

Tampereen yliopiston pääkirjasto Linnassa voi äänestää toisella kierroksella ennakkoon 25.-31.1. arkisin klo 09-19.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Viisas ääni

  1. Paluuviite: Viisas ääni | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s