Opiskelija, kuntalainen?

Vuoden ensimmäisten vaalien lähestyessä loppuaan niin ylioppilaskunnissa kuin puolueissakin suunnataan katseita vuoden toisiin vaaleihin. Lokakuussa ovat edessä kunnallisvaalit, joissa valitaan kuntien valtuustot seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Vaalien lähestyminen tarkoittaa opiskelijaliikkeelle, jälleen kerran, aktiivista vaikutustyötä, joka alkaa perusteellisella valmistautumisella jo alkuvuodesta. Näinä viikkoina ylioppilaskunnissa ja SYL:ssa mietitään, mitkä ovat yliopisto-opiskelijoiden tärkeimpiä tavoitteita syksyn vaaleissa.

Mitä tekemistä kunnalla ja opiskelijalla on keskenään?  Yliopisto-opiskelija saa suurimman osan terveydenhuollostaan YTHS:n kautta, päivystyspalvelut kuitenkin kunnalliselta puolelta.  Käytämme kuitenkin huomaamattamme päivittäin monia kunnan palveluita: esimerkiksi hanavesi ja puhtaaksi auratut kadut ovat jokapäiväisiä kunnan järjestämiä palveluita. Myös kirjastot, uimahallit, teatterit sekä erilaiset muut liikunta- ja kulttuuripalvelut ovat opiskelijoiden ahkerassa käytössä.

Konkreettisten palveluiden lisäksi kunnissa päätetään merkittävistä, välillisesti opiskelijan arkeen liittyvistä suurista linjoista, joista meillä on eniten sanottavaa yhdyskuntarakenteen kehittämiseen. Asuntojen riittävyys ja sijainti, joukkoliikenneyhteydet ja kaupunkiympäristön viihtyisyys ovat asioita joihin vaikuttaminen on välttämätöntä.

Opiskelijaliikkeen teemat ovat syksyn vaaleissa useimmilla paikkakunnilla läheisesti opiskelijaan liittyviä. Tamy ottaa muun muassa kantaa asumiseen ja joukkoliikenteeseen sekä Tampereen keskusta-alueen liikennejärjestelyihin. Kaikkea muutakin kaupungissa tapahtuu, mutta mielestäni juuri tämän kaltaiset teemat ovat niitä, joihin opiskelijoiden kannattaa näissä vaaleissa keskittyä. Kuntarakenneuudistuksen suuntaviivat ovat toki jännittäviä, mutta tehokkaimman vaikuttamisen nimissä ylioppilasliikkeen kannattaa keskittää voimansa muutamaan tärkeimpään, opiskelijoita lähellä olevaan asiaan. Resurssien rajallisuudesta huolimatta, tehdään vaikuttava kampanja ja parempi tulevaisuuden kaupunki!

Pekka Suhonen

Tamyn hallituksen varapuheenjohtaja ja talousvastaava

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Opiskelija, kuntalainen?

  1. Paluuviite: Opiskelija, kuntalainen? | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s