Lumiukot ilmastolain puolesta

Suomeen vaaditaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen työkaluja antavaa ilmastolakia. Ilmastolain tarkoituksena on muodostaa kartta, joka ohjaa Suomea pienin askelin kohti kansainvälisiä päästötavoitteita. Siinä asetetaan vuosittaisia tavoitteita ja välietappeja vuosiksi eteenpäin, jolloin hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on jatkuvaa. Ilman sitovaa lakia vähennykset jäävät helposti vain juhlapuheisiin ja vaalilupauksiin. Ilmastotieteilijöiden mukaan Suomen kaltaisten teollisuusmaiden täytyy vähentää hiilidioksidipäästöjään vuoteen 2020 mennessä 40 prosenttia ja vuoteen 2050 mennessä 95 prosenttia, jotta ilmaston lämpeneminen jäisi alle kriittisen kahden asteen.

Miksi Suomen sitten tulisi asettaa suhteellisen kunnianhimoisia päästörajoituksia, kun kaikki muut eivät kuitenkaan ryhdy samaan? Juuri siksi, että joidenkin on oltava etulinjassa. Suomen ilmastolaki lisäisi kansainvälistä painetta, mikä on erittäin tärkeää globaalien ympäristöongelmien ratkaisussa. Muun muassa otsonikadon hallintaan saamisessa ratkaiseva tekijä oli edelläkävijämaat. Ne asettivat kansainvälisiä sopimuksia tiukempia rajoja ja vauhdittivat siten myös muiden maiden luopumista otsonia tuhoavista yhdisteistä. Suomi oli vaaralliselta säteilyltä suojaavan otsonikehän pelastamisessa yksi näistä edelläkävijöistä.

Kaiken lisäksi ilmastolaki antaisi Suomelle etulyöntiaseman, sillä sen myötä voisimme pienin askelin kehittyä yhteiskunnaksi, jonka hyvinvointi ja vauraus ei perustu pelkästään öljyn ja muiden fossiilisten energialähteiden varaan. Ilmastolain avulla valmistautuisimme vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Ilmastolaki asettaa valtiolle euromääräisen budjetin lisäksi myös hiilibudjetin. Sen myötä valtionhallinnon eri sektoreiden täytyy ottaa toiminnassaan huomioon myös hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Ilmastoasioissa ei ole varaa elää velaksi.

Ensi tiistaina Polttava kysymys -kampanja järjestää ilmastolakia vaativia lumiukkotempauksia ympäri Suomen.  Eduskuntatalon eteen lumiukkoja rakentavat järjestöt eri puolelta maata ja sinne nousee Tamynkin lumiukko. Osallistumme lumiukkotempaukseen myös Tampereella. Tamyn hallitus kutsuukin kaikki opiskelijat mukaansa tekemään lumiukkoja laskiaistiistaina 21.2. kello 13 Sorin aukiolle. Tarjolla on ilmastoasian lisäksi musiikkia, laskiaispullia ja kuumaa juotavaa. Tervetuloa kannustamaan päättäjiä vastuulliseen ilmastopolitiikkaan!

Anni Heinälä

Tamyn hallituksen sopo-, ympäristö- ja yhdenvertaisuusvastaava

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s