Muuttaakko vai ei muuttaa, siinä pulma.

Tiina Heikkilä kirjoitti edellisessä Aviisissa mielipideosastolla Tamyn muuttoaikeista kampuksella ja totesi, että muutto on ylioptimistista asioiden rationalisointia. Hänen mukaansa muutossa on kysymys identiteettikriisistä ja sillä  yritetään väkisin luoda ylioppilaskunnalle identiteettiä, jollaista Tamylle on turha ja mahdoton synnyttää. Samoin Aviisin toimitus on aktiivisesti propagoinut muuttoa vastaan ja syyttänyt muuttoa selvittäviä tahoja järkisyiden ohittamisesta ja propellihattuilusta.

Kauppakatu 10 23.02.2012

Kauppakatu 10 23.02.2012

Pyrkimys lähemmäs jäsenistöä ei suinkaan ole ainoa syy siihen, että muuttomahdollisuuksia selvitetään enkä myöskään ymmärrä puheita perusteettomasta optimismista ja järkisyiden ohittamisesta.  Asiaa on lähdetty selvittämään monestakin syystä, joista vähäisimpiä eivät ole jäsenistön enemmistön kannatus (jäsenkysely kevät 2011) tai edustajiston 2011 toimintasuunnitelmaan kirjaama esitys selvittää asiaa. Perusteltuja syitä muutolle löytyy useita, joista luulisi niin Aviisin kuin viime vuoden hallituksessa istuneen Heikkilänkin olevan tietoisia.

Kauppakatu 10 23.2.2012

Kauppakatu 10 23.02.2012

Tässä syistä muutama. Ensinnäkin Kauppakatu 10 on kaukana yliopistosta, jonka kanssa yhteistyötä tehdään jokaisella Tamyn sektorilla. Toisin sanoen työntekijöiden työaikaa kuluu yhteenlaskettuna varmasti useampi tunti viikossa yliopiston ja Kauppakadun väliseen ravaamiseen. Aikaa, jonka voisi käyttää suoraan edunvalvontaan, lobbaamiseen ja keskusteluun naapuritalossa istuvan yliopistolaisen kanssa, käytetään nyt edestakaisin marssimiseen. Toinen keskeinen syy on talon huono kunto vuotavine kattoineen ja sisäilmaongelmineen,  jotka ovat työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden näkökulmasta todellinen ongelma. Joka ikinen talvi vesi tulee sisään jostain huoneesta, viimeksi tällä viikolla kahdesta (ks.kuvat tältä päivältä tässä artikkelissa) eikä kaupunki toistuvista pyynnöistä huolimatta ole suostunut omistamaansa taloa peruskorjaamaan. Kolmantena syynä otan esiin vaikkapa yo-talon auttamattoman esteellisyyden, mikä estää liikuntarajoitteisia jäseniä käyttämästä yhteisiä tiloja tai vierailemasta toimistolla.

Kauppakatu 10 23.2.2012

Kauppakatu 10 23.02.2012

Lisäksi olen itse sitä mieltä, että muutto voisi ratkaista myös osan Tamyn saavutettavuus- ja tunnettuusongelmasta. En kuvittele sitä ihmelääkkeeksi, jolla koko ongelma ratkaistaan tai luodaan kaikkien iki-ihanasti oma ja yhteinen ylioppilaskunta. Päin vastoin olen Heikkilän kanssa sitä mieltä, ettei sellaista Tamy-identiteettiä edes kaivata saati ole mahdollista monialaisessa ja monennäköisessä yliopistossamme edes luoda. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö voisi muuttamalla tulla tunnetummaksi, pystyä tarjoamaan paremmin palveluja, kuten tiloja, jäsenistön käyttöön lähempänä opiskelijoita ja olla avoimempi organisaationa. Se, että toimisto olisi kampusalueella jonkin opiskelijoiden oleskelutilaksi tarkoitetun tilan yhteydessä varmasti helpottaisi sekä järjestöjen että jäsenten poikkeamista Tamyssa kysymässä neuvoa, antamassa ohjeita ja palautetta, hakemassa opiskelijakortteja ja kalentereita ja vaikkapa vaan juomassa ylioppilaskunnan tarjoamaa sumppia.

Kauppakatu 10 on toki kulttuurihistoriallisesti tärkeä ja mielenkiintoinen talo ja olisi sääli, jos se lakkaisi olemasta tamperelaisten ylioppilaiden käytössä. En kuitenkaan ymmärrä, miksi sekä Heikkilä että päätoimittaja kirjoittavat, että Tamyn muutto Kauppakadulta tarkoittaisi talosta luopumista. Itse näkisin talon mielelläni tamperelaisten opiskelijajärjestöjen laajemmassa yhteiskäytössä vaikkapa tarjoamassa kaikkea aina kokoustiloista galleriatiloihin sekä erilaisten järjestöjen käytössä. Tämä on tietysti keskustelu, jota voidaan käydä kaupungin, talosäätiön ja opiskelijajärjestöjen kesken vasta, jos Tamy todella tiloista on muuttamassa.

Omituisinta keskustelussa onkin toistaiseksi ollut väite siitä, että ollaan tekemässä perusteettomia ratkaisuja, valmistelemassa suljetuin ovin, keskustelemassa salaa ja muuttamassa jäsenmaksun korotuksen turvin, kun vielä ei edes ole selvinnyt se, että millä hinnalla ja mihin tiloihin muutto voisi olla mahdollista. Edustajisto on valtuuttanut hallituksen selvittämään asiaa ja teemme parhaamme selvittääksemme asian perinpohjaisesti. En näe syytä keskustella  muutosta ”yleisellä tasolla”, vaan vasta sitten, kun on olemassa jotain alustavia faktoja joiden pohjalta edustajisto ja jäsenistö voivat asiaa punnita. Tosin myönnän kyllä suhtauvani asiaan ”varovaisen positiivisesti”, koska näen muutossa paljon hyviä puolia. Sitä vaan en ole tiennyt, että varovainen positiivisuus nykysuomeksi tarkoittaa kritiikittömyyttä, kuten   Heikkilä Aviisin Facebook-sivulla kirjoittaa.   En myöskään ymmärrä  syytöstä muuttokriittisyyden leimaamisesta maahanmuuttokriittisyyteen verrattavaksi pahaksi, koska selvityksessä pyrimme kartoittamaan sekä hyvät että huonot puolet. Toivoisinkin, että asioista perillä olevat muuttokriitikotkin keskittyisivät näiden huonojen ja hyvien puolten tonkimiseen, sen sijaan, että pyrkivät perusteettomasti leimaaman selvittämisen epädemokraattiseksi ja muuttoon positiivisesti suhtautuvat mielipiteet kritiikittömiksi.

Kerrankin varovaisen positiivinen, mutta ei kai nyt sentään kritiikitön                            Veera Kaleva, hallituksen puheenjohtaja

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Muuttaakko vai ei muuttaa, siinä pulma.

 1. Veera: ”Samoin Aviisin toimitus on aktiivisesti propagoinut muuttoa vastaan ja syyttänyt muuttoa selvittäviä tahoja järkisyiden ohittamisesta ja propellihattuilusta.”

  Aviisi ei aktiivisesti propagoi muuttoa vastaan. Pyrimme uutisoimaan muuttosuunnitelmien vaiheista parhaan tarjolla olevan tiedon mukaan. Muutto on ylioppilaskunnan mittakaavassa niin merkittävä asia, että lukijat on syytä pitää ajantasalla aiheesta. http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=03/2012&id=007b7ab

  Aktiivinen propagointi viitannee esim. pääkirjoitukseen marraskuussa (Aviisi 14/2011), jossa kehotan harkitsemaan muuttoa tarkkaan. Samaa mieltä olen edelleen, mutta en pitäisi tätä erityisen aktiivisena vastarintasisseilynä: http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=14/2011&id=2eeea11

  Kannattaa huomata, että Aviisin mielipidesivulle ovat aivan yhtä tervetulleita muuttoa puolustavat kuin vastustavat kirjoitukset. Puolustavia kirjoituksia vaan toistaiseksi kukaan ei ole lähettänyt. Haluatko esim. Veera kirjoittaa seuraavaan numeroon?

  – – –

  Henkilökohtainen mielipiteeni muuttosuunnitelmista juuri nyt:

  Ymmärrän perusteet, joilla muuttoa suunnitellaan. Ne ovat ihan hyviä. On totta, että Yo-talon huono kunto on ongelma, jolle pitää tehdä jotain. Myös sijainnissa yliopiston läheisyydessä olisi monta etua. Se mikä itseäni on touhussa eniten arveluttanut, on tunnelma vimmasta muuttaa mahdollisimman äkkiä – maksoi mitä maksoi ja ovat uudet tilat aivan millaisia tahansa. Ainakin viime syksynä uusien tilojen varaan myös lastattiin suhteettoman suuria odotuksia.

  Myönnettävä on toki myös, että Ylioppilastalosta rakennuksena on tullut minulle reilun kolmen vuoden aikana Aviisissa työskennellessä rakas. Kyseessä on kaunis, historiaa henkivä rakennus, jossa on minun mielestäni sielua tuhat kertaa enemmän kuin 80-luvulla rakennetussa Atalpassa. Tätä kutsutaan emotionaalisuudeksi, myönnän kernaasti!

  Poikkesin Atalpassa eilen. Minun mielestäni se on varsin synkkä paikka. Työhuonekoppien seinät ja marjapuuron väriset ovet tuntuivat kaatuvan Yo-talon tilavuuteen tottuneen päälle. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni. Ja niistä jos mistä voi kiistellä.

  – Seppo Honkanen

 2. tamyblogi sanoo:

  Katso myös havainnollinen video tilanteesta Tamyn facebooksivulla (https://www.facebook.com/tampereen.yliopiston.ylioppilaskunta)

 3. Ilkka Tiensuu sanoo:

  Seppo kirjoitti: ” Se mikä itseäni on touhussa eniten arveluttanut, on tunnelma vimmasta muuttaa mahdollisimman äkkiä – maksoi mitä maksoi ja ovat uudet tilat aivan millaisia tahansa.”

  Tunnelma johtunee osittain siitä, että mikäli Tamy muuttaa yliopistolle (eikä esim. sen välittömään läheisyyteen) on tiloja erittäin vaikea saada paitsi siinä tapauksessa, että myös yliopistolla tilat ovat samanaikaisesti uusjaossa. Nyt yliopisto jakaa tilojaan uudelleen (ja schoolit muuttavat uusiin tiloihinsa kesällä) joten jos tähän junaan halutaan hypätä, on päätös tehtävä tämän kevään aikana. Se tuo päätöksentekoon väkisinkin tiettyä kiireellisyyttä, vaikkei päätöksen itsessään toki pitäisikään olla vielä selvillä.

 4. Paluuviite: Tamy ravintola Yo-talon tiloihin ensi syksynä? |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s