Suuren kavalluksen juhlavuosi ja muuta jännää!

Kuten monet Tamyn historiaan tutustuneet tietävätkin nykyisen ylioppilastalon tiloissa on tehty Pohjoismaiden suurin kavallus. Tuolloin rakennuksessa toimi Suomen Yhdyspankin Tampereen sivukonttori jonka pankinjohtajana vaikutti kuuluisan pappissuvun perillinen Nils Idman.

Vuosien 1902-1912 välillä Pankinjohtaja Idman kavalsi 9-10 miljoonaa silloista markkaa, jonka summa vastasi yhdeksää prosenttia silloisen Suomen suurruhtinaskunnan budjetista. Nykyään tämä kavallettu summa vastaisi noin 30 miljoonaa euroa. Idmanin johtaman konttorin kassassa oli miljoonien vaje ja useita velkakirjoja oli väärennetty ja lainoja oli myönnetty olemattomin vakuuksiin. Kavaltamansa rahat Idman käytti nähtävästi keinotteluun, mutta hän käytti myös paljon rahaa taidehankintoihin.( http://fi.wikipedia.org/wiki/Idmanin_kavallusjuttu)

Tänä vuonna on siis suuren kavalluksen 100-vuotisjuhla, jota Tamyn hallitus saattaa juhlistaa vielä hämärän peitossa olevalla tavalla. Luultavasti siihen liittyy epärehellisyyttä, ahneutta ja porvarillisia pukuja.

Toinen jännä juttu mikä tästä tapahtumasta tulee mieleen on se, että minne kavalletut rahat ovat menneet? Nils Bernhard Idmanin isä oli Karl Gustav Idman, joka on nykypäivänä tunnettu muun muassa siitä, että hän on Idmanin säätiön yksi perustajajäsenistä. Joten kun haet taas tänä keväänä tukirahaa Idmanin säätiöltä, voit vain kuvitella mistä nuo rahat saattavat olla peräisin.

Kolmas jännä juttu on se, että kavaltaja Nils Bernhard Idmanin isoisä laamanni Nils Johan Idman osti vuonna 1850 Viitaniemen tilan Teiskosta. Tämä sama tila on nykyään allekirjoittaneen kotitila, jossa vanhempani ja osa nuoremmista sisaruksistani yhä asuvat.

Toisin sanoen Nils Idman, joka oli viettänyt monen monta kesää sukunsa kesähuvilalla Teiskon Viitaniemessä koki elämässään rajun muutoksen tasan satavuotta sitten Kauppakatu 10:ssä.

Nyt tasan sata vuotta näiden tapahtumien jälkeen minä, joka olen viettänyt elämäni ensimmäiset 22 vuotta Teiskon Viitaniemessä, olen myös kokemassa jänniä aikoja Kauppakatu 10:ssä.

Sattumaako?

 

Ps. Tämä teksti ei ollut kannanotto Tamyn muuttamiseen.

Vilhartti Hanhilahti

Sosiaalipolitiikka-, kuntasuhteet- ja liikuntavastaava

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Suuren kavalluksen juhlavuosi ja muuta jännää!

  1. Paluuviite: Suuren kavalluksen juhlavuosi ja muuta jännää! | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s