Kaikkien yksiköiden hallopedit, yhdistykää!

Olimme viime viikolla Tamyn kv-sektorin kanssa SYL:n kv-tapaamisessa Helsingin Vuorilahdessa. Tapaamisen ohjelma käsitteli suurelta osin lukukausimaksukokeilua ja koulutuksen kaupallistumista. Piakkoin julkaistavat OKM:n lukukausimaksukokeilun seuranta- ja arviointiryhmän tulokset kertovat karua kieltä siitä, miten maksukokeilu on mennyt täysin metsään niissä yliopistoissa, joissa se on otettu käyttöön. Aalto-yliopistossa, joka on toiminut maksukokeilun lippulaivana, täyttä lukukausimaksua tällä hetkellä maksaa yksi henkilö. Kyllä, luitte oikein, yksi henkilö!

Eikä tuolla länsinaapurissakaan homma ole mennyt kuin Strömsössä. Lukukausimaksukokeilun seurantaseminaarissa puhunut professori Hans Adolfsson kiteytti sen, mitä tähän mennessä lukukausimaksut ovat Ruotsin yliopistokentälle tuoneet: ”enemmän työtä kuin rahaa”. Maksu- ja apurahajärjestelmien hallinnointi on raskasta ja kankeaa puuhaa. Kun soppaan lisätään vielä Suomessakin keskusteluissa pyörineet hakijamaksut, on tuloksena ollut opiskelijamäärien romahtaminen. Vuonna 2011 vajaa kolmannes ohjelmiin hyväksytyistä EU- ja ETA-maiden ulkopuolisista otti paikan vastaan.

Lukukausimaksut ovat tällä hetkellä kuuminta hottia myös täällä Tampereella. Huhtikuun loppuun mennessä Tay:n yksiköiden tulee antaa esityksensä kansainvälisistä maisteriohjelmista, joita ne niin halutessaan voivat esittää maksullisiksi. Nyt tarvitaan jokaisen hallinnon opiskelijaedustajan panos! Tämä on nyt se paikka, jossa opiskelijat voivat näyttää kyntensä ja vaatia maksullisuuskirjauksia pois uusien ohjelmien kuvauksista. JKK:n johtokunta hyväksyi Business Competence -ohjelmansa kuvaukseen yhdeksi rahoituskeinoksi lukukausimaksut. Tämä on siis totista totta yliopistossamme juuri nyt! On tärkeää, että hallinnon opiskelijaedustajat keskustelevat keskenään ja viestivät ajankohtaisista asioista ainejärjestöihinsä sekä meille Tamyyn. Tarvitaan jokaisen hallopedin panosta, että lukukausimaksut saadaan torpattua mahdollisimman laajasti!

– Niina Jurva

hallituksen jäsen, joka näytti punaista korttia lukukausimaksukokeilun jatkolle

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kaikkien yksiköiden hallopedit, yhdistykää!

  1. Paluuviite: Kaikkien yksiköiden hallopedit, yhdistykää! | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s