Kehysriihen tulokset: Opiskelija, ole varuillasi!

Hallitus pääsi 22.3.2012 sopuun talous- ja veropoliittisista linjauksista vuosille 2013–2016. Kehysriihen jälkimainingeissa opiskelijan kannalta ilahduttavaa on tietenkin se, että opintotuen sitominen indeksiin 1.9.2014 on edelleen voimassa – kuten hallitusohjelmassakin luvattiin.

Yliopisto-opiskelijan ei silti kannata suhtautua liian luottavaisin mielin tuleviin neljään vuoteen. Hallituksen eilen tekemiin päätöksiin sisältyivät nimittäin sekä kirjaus opintotuen ”kustannusneutraalista uudistuksesta” että yliopistoindeksin jäädyttämisestä.

Seuraavassa kerromme, miksi opiskelijan kannattaa olla varuillaan.

1) Opintotukea uudistetaan – taas!

Opintotukeen tehdään kustannusneutraali uudistus, joka astuu voimaan vuoden 2014 alusta. Uudistuksen tavoitteena on lyhentää opiskelijoiden valmistumisaikoja parantamalla opintotuen kannustavuutta. (Valtioneuvoston tiedote 103/2012.)

Opintotukiuudistuksen paneminen vireille nyt on vähintäänkin erikoista, sillä hyvin samankaltaisella tehtävänannolla toiminut opintotuen kehittämisen johtoryhmä päätti työnsä vain reilu vuosi sitten, vuonna 2010.

Työnsä aikana johtoryhmä kävi opintotuen rakenteen kokonaisuudessaan läpi, ja sen 8.12.2009 julkaistun selvityksen johtopäätökset ovat yksiselitteisiä: opintotuen tulisi ohjata päätoimiseen opiskeluun, ja tätä tarkoitusta tukisi tehokkaimmin riittävällä tasolla oleva opintotuki.

Yksi konkreettinen seuraus työryhmän kannanotoista oli toki opintotuen sitominen indeksiin, mutta muutoin opintotuen saamisen ehtoja on lähinnä kiristetty viime vuosina. Näihin kiristyksiin lukeutuvat opintopisterajojen tiukentaminen, asumislisäkuukauden määritteleminen tukikuukaudeksi ja tuen myöntämisen kaksiportaistaminen.

Uudistus, joka ratkaisisi ongelman opintotuen riittämättömyydestä kustannusneutraalisti, on mahdoton. Mitä vuoden 2014 alusta voimaan astuvalla uudistuksella siis mahdetaan tavoitella?

Opintotuen kehittämisen johtoryhmä totesi selvityksessään suorasanaisesti, että opintotuen nostamisen rajaaminen tiettyyn lukuvuosimäärään, tukiajan lyhentäminen, opiskelijan omien tulorajojen leikkaaminen tai lainapainotteinen opintotukimalli olisivat kaikki ratkaisuja, joilla voitaisiin rajata opintotuen saajajoukkoa, mutta joilla ei edistettäisi päätoimista opiskelua. Kaiken lisäksi johtoryhmä huomioi, että malli, jossa opintotuki olisi opintojen alkuvaiheessa opintorahapainotteinen ja loppuvaiheessa lainapainotteinen, on ongelmallinen, koska myöskään sillä ei saavuteta toivottua muutosta opiskeluajoissa.

Opiskelijan todellisuus ei ole muuttunut sitten vuoden 2010, jolloin johtoryhmän työ päättyi. Olisikin mielenkiintoista tietää, mitä kehysriihessä päätetty uudistus tuo tullessaan. Tiukentuvatko pisterajat taas? Leikataanko opintorahaa? Tuleeko opintotuessa painottumaan entistäkin vahvemmin kannustavuus perustoimeentulon sijasta? Entä mitä tapahtuu opiskelujen joustavuudelle: onko jatkossa hyvin erilaisissa elämätilanteissa olevien mahdollista opiskella tai jatkaa opintojaan? Opiskelija – ole varuillasi!

2) Yliopistojen taloustilanne kiristyy – entisestään!

Yliopistoindeksi […] jäädytetään vuodeksi 2013. (Valtioneuvoston tiedote 103/2012.)

Vuonna 2009 voimaan astuneen yliopistolain mukaan yliopistoille vuosittain valtion budjetissa osoitettavia määrärahoja korotetaan yliopistoindeksin mukaista vuotuista kustannustason nousua vastaavasti. Yliopistoindeksi muodostuu kolmesta eri indeksistä (yleinen ansiotasoindeksi, kuluttajahintaindeksi ja tukkuhintaindeksi). Kustannustason nousun huomioon ottamisella pyritään huolehtimaan siitä, että yliopiston määrärahoilla pystytään kattamaan yliopistosta riippumaton, yleinen kustannustason nousu.

Yliopistoindeksin jäädyttäminen tarkoittaa toisin sanottuna sitä, että yliopistojen valtionapu ei lisäänny, vaikka palkat, vuokrat ja kaikki muukin yhteiskunnassa kallistuvat. Tämä on valitettavaa, sillä korkeakoulut eivät tänäkään vuonna ole säästyneet merkittäviltä leikkauksilta: jo hallitusneuvotteluissa sovittiin indeksin puolittamisesta vuoden 2012 ajaksi.

Koska yliopistoilla erityisesti opetus on riippuvaista valtion rahoituksesta, sen turvaamiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Indeksin jäädyttäminen on omiaan heikentämään opettaja-opiskelijasuhdetta ja aiheuttamaan paineita leikata opetuksen laadusta. Etenkin erilaisissa Tampereen yliopiston hallintoelimissä ja työryhmissä olevien edustajien tulee nyt pitää silmänsä ja korvansa auki, jottei näillä alueilla tehtäisi kohtuuttomia leikkauksia.

Väheneekö tuntiopetus? Venyykö tenttitulosten ja kurssiarvosanojen saaminen? Huonontuuko opinto-ohjaus entisestään? Opiskelija – ole varuillasi!

Olga Haapa-aho, Tamyn sosiaalipoliittinen sihteeri
Joachim Kratochvil, Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri
Hanna-Riikka Roine, Tamyn järjestösihteeri

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kehysriihen tulokset: Opiskelija, ole varuillasi!

  1. Paluuviite: Kehysriihen tulokset: Opiskelija, ole varuillasi! | SYL

  2. Sitten kannattaa huomio kiinnittää myös tähän http://www.talouselama.fi/uutiset/uudet+valkolakit+saavat+ohituskaistan+korkeakouluihin/a2092990

    Laakista on parempi lukion jälkeen onnistua, ja koulutuksen vaihtaminen minkä tahansa koulutuspaikan vastaanottamisen jälkeen hankaloituu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s