Laatua, laatua, laatua…

Yliopistolle kävi niin kuin opiskelijalle tentissä toisinaan – ei mennyt läpi.

Tampereen yliopiston laadunvalvontajärjestelmä ei läpäissyt Korkeakoulujen arviointineuvoston KKA:n suorittamaa uusinta-auditointia. Uusinta-auditointi oli seurausta auditoinnille joka järjestettiin vuonna 2008.

Korkeakoulujen arviointineuvosto on Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen riippumaton toimielin, jonka tarkoituksena on suomalaisten korkeakoulujen toiminnan ja laadun arviointi. Arviointineuvoston suorittamilla auditoinneilla pyritään varmistamaan suomalaisen korkeakoulujärjestelmän tuottama laatu. Auditoinnissa tarkasteltiin yliopiston laatujärjestelmää, joka Tampereen yliopistossa koostuu johtamisjärjestelmästä ja toiminnanohjauksesta.

Nyt kävi siis harvinaisen epäonnisesti, toisellakaan kerralla ei päästy läpi. Tapaus on tiettävästi ensimmäinen auditointijärjestelmän historiassa. Vaikea sanoa, muuttuuko mikään tämän seurauksena tai mitä toimenpiteitä auditoinnin reputtaminen aiheuttaa. On esitetty arvioita, että kolmatta kertaa ei enää tulisi, vaan havaittuihin puutteisiin kiinnitettäisiin erityistä huomiota vasta seuraavalla auditointikierroksella. En kuitenkaan usko, että tämä lisäisi merkittävissä määrin harmaita hiuksia yliopistolaisten päissä, sillä työtä lienee tarpeeksi omasta takaa koulutusuudistuksen tuloksellisessa ja onnistuneessa läpiviennissä.

Varsinaisella auditoinnilla ja uusinnalla oli melko pitkä kolmen vuoden väli (2008-2011), jonka aikana ehtii tapahtua paljon. Tampereen yliopisto muun muassa uudisti hallintorakenteensa, strategiansa ja koulutusohjelmansa tänä aikana täysin. Lisäksi aikavälille osui yliopistolain muutos. Pitkä aikaväli antaa toki aikaa korjata puutteita, mutta yliopiston osalta uusinta osui huonoimpaan mahdolliseen vaiheeseen. Laatujärjestelmän rakentaminen on usein muun työn ohella etenevä raskas ja pitkällinen prosessi, joten on mielestäni ymmärrettävää ettei yliopisto ole suuren muutoksensa keskellä ehtinyt kyhätä täsmälleen KKA:n haluaman kaltaista järjestelmää.

Mutta elämä jatkuu ja systeemit kehittyy. Dokumentointi on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on dokumentoitujen toimintatapojen toteuttaminen käytännössä. Varsinainen laatutyö asuu kaikkien yliopistolaisten arjessa, hyvässä johtamisessa, selkeissä vastuusuhteissa, laadukkaassa opetuksessa, oikeudenmukaisissa arvioinneissa ja hyvinvoivissa henkilöstössä ja opiskelijoissa.

Pekka Suhonen

Hallituksen varapuheenjohtaja ja talousvastaava

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Laatua, laatua, laatua…

  1. Paluuviite: Laatua, laatua, laatua… | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s