Yhdenvertainen yhteiskunta perustulolla

Aamulehden pääkirjoitus käsitteli 16.4. perustuloa, eli kaikille automaattisesti ja vastikeettomasti maksettavaa kuukausittaista rahaa, sekä suomalaisen sosiaaliturvan nykytilan ongelmia. Kirjoituksessa tunnustetaan nykyjärjestelmän olevan kannustinloukkuja täynnä oleva tukiviidakko. Pääkirjoitus myöntää perustulon ajatuksen olevan lupaava, mutta tyrmää kuitenkin sen onnistumismahdollisuudet melko heppoisin perustein.   

Pääkirjoituksessa nykyisen tarveharkintaisen sosiaaliturvan sanotaan sopivan suomalaiseen arvomaailmaan. Väite on outo eikä sille esitetä mitään perusteita. Sosiaaliturvan tarkoituksena on ollut turvata ihmisten toimeentulo silloin, kun he eivät pysty sitä itse hankkimaan. Toisaalta sosiaaliturvalle nähdään hyveenä myös yksinkertaisuus ja työntekoon kannustaminen. Näihin tavoitteisiin perustulo vastaa nykyistä, pitkälti tarveharkintaisuuteen perustuvaa sosiaaliturvaa huomattavasti paremmin. Perustulo myös parantaa pienituloisempien toimeentuloa sekä vähentää sosiaaliturvan leimaavaa vaikutusta. Kun jokainen saa saman perustulon, on helpompi nähdä kaikki yhdenvertaisina yhteiskunnan jäseninä.              

Pääkirjoitus väittää, että työttömyyden taustalla on elinkeinorakenteen muutos eikä työhön kannustavuuden puute. Perustulon ainoa tarkoitus ei olekaan saada ihmisiä palkkatöihin. Perustulo antaa mahdollisuuksia myös uusien innovaatioiden syntymiselle ja tuottavalle toiminnalle ansiotyön ulkopuolella. Esimerkiksi yrittäjäksi ryhtyminen on perustulon myötä helpompaa, sillä se takaa edes jonkinlaisen toimeentulon yrityksen vaikeina alkuvaiheina. Samoin erilaiset hoivatyöt, vapaaehtoistyöt ja yhteiskunnallinen aktiivisuus tulevat ihmisille paremmin mahdollisiksi. Nämä työt ovat yhteiskuntaa rakentavia ja ylläpitäviä tekijöitä, vaikka ne eivät valtion verotuloissa suoraan näykään.

Esimerkiksi opiskelijoiden asemaan perustulolla olisi merkittävä vaikutus. Toisaalta se mahdollistaisi kokopäiväisen opiskelun ilman pakkoa nostaa lainaa tai tehdä osa-aikaista työtä elämisen rahoittamiseksi. Toisaalta taas perustulo mahdollistaisi työnteon opiskelujen ohessa tai välissä ilman tulorajoja silloin, kun siitä on hyötyä oman opiskelun ja tulevan työllistymisen kannalta. Perustulo helpottaisi myös mielenterveyskuntoutujien tilannetta, kun hedän ei tarvitsisi taistella vaikeasti yhteensovitettavien tukien keskellä.

Perustulo ei ole ihmeratkaisu kaikkeen. Sen sosiaaliturvaa yksinkertaistavat, työntekoon kannustavat sekä yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta lisäävät mahdollisuudet ovat kuitenkin sen verran ilmeisiä, että on korkea aika saada perustulo laajasti mukaan poliittiseen keskusteluun.

Anni Heinälä
Hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava
Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

Kirjoitus on lähetetty Aamulehden mielipidepalstalle vastineeksi Aamulehden pääkirjoitukseen.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s