Tilaa!

Yksikkörakenteen muutos ja vaikea taloudellinen tilanne on saattanut yliopiston keskelle suurta muuttoa, jossa toimintaa keskitetään pääkampukselle, yksiköitä kootaan yhteen ja ylimääräisistä tiloista luovutaan. Johtoajatuksina on tulkintani mukaan ollut yliopiston kerääminen yhdeksi kampukseksi ja tiloista tinkiminen toiminnan sijaan – ajatuksina ihan mukiinmeneviä kumpainenkin. Tilat eivät kuitenkaan ole vain kuluerä tai toissijainen rasite, vaan myös välttämätön ehto kaikelle toiminnalle ja yliopistolle yhteisönä.

Tilajärjestelyissä pitäisi siis varsin tarkoin harkita, mistä tiloista kannattaa todella luopua ja millaista hintaa luopumisesta maksavat tilan käyttäjät ja koko yhteisö. Esimerkin opiskelijoiden näkökulmasta ottaakseni, onko Attilan yläkerran tiloista luopuminen kulttuurijärjestöjen toiminnan lakkaamisen uhallakin järkevää (ks. vetoomus alla)? Tai kannattako yksikön lakata tarjoamasta ainejärjestöilleen tiloja, silläkin uhalla, että opiskelijoiden kiinnittyminen ja identifioituminen yksikköön heikentyy? Entäpä kannattaako pienryhmäopetuksen käyttöön tarkoitettuja tiloja vähentää yksiköistä, kun niistä on paikoin nytkin pulaa?

Kun joistakin tiloista ihan perustellustikin luovutaan ja yliopisto kootaan tiiviimmäksi paketiksi, tulee niiden käyttötarkoitusta ja -tapaa miettiä uudelleen. Jos suurempi joukko ihmisiä toimii pienemmissä tiloissa, tarkoittaa se minun ymmärrykseni mukaan välttämättä joustavampia ratkaisuja, joissa aiemmin vain opetuskäyttöön suunnattu tila toimii järjestöjen harjoittelupaikkana ja opiskelijoiden pienryhmähuoneena tai ravintolatila yhteisenä kokoontumispaikkana. Aukioloaikojen ja kulkulupien täytyy olla joustavasti järjesteltävissä, myös opiskelijoille.

Summa summarum: tilojen uudistaminen yliopistolla on positiivista, niin kauan kuin siinä otetaan huomioon tiloja käyttävät ihmiset ja heidän toimintansa. Mielestäni uudistamista voisi tehdä paljon radikaalimminkin. Tavoitteena voisi olla ovet auki 24/7, käyttöaste kattoon ja tilaa opiskeluun, työskentelyyn sekä omaehtoiseen toimintaan kaikille yliopistolaisille: tutkijahotelleita apuraha-tutkijoille, kulttuuritapahtumia kampukselle, harrastustiloja järjestöille sekä oleskelutilaa tyhjillään ammottaville käytäville (eikä tätä oikein voi kutsua edes kauhean radikaaliksi, teekkarit Hervannassa kun tekivät tämän jo kymmeniä vuosia sitten).

Lisää niin fyysistä kuin henkistäkin liikkumavaraa kaipaava puheenjohtaja Kaleva

Lisää yliopistolaisten tilafiilistelyjä voi seurata Aikalaisen Minun kampukseni -sarjasta, jossa allekirjoittanutkin huuteli viime viikolla. Tavoittelemastani tunnelmasta taas saivat varmaan kiinni kaikki Tatten ja Tamyn kevätapahtumaan Vapun alla osallistuneet. Alla taas harrasteyhdistysten hallintojohtajalle osoittama vetoomus harjoittelutilojensa säästämiseksi.

***
VETOOMUS ATTILAN 6. KERROKSEN TILOJEN SÄILYTTÄMISEKSI
4.5.2012

Me Attilan 6. kerroksen tilojen vakiokäyttäjät haluamme esittää huolemme tilojen mahdollisesta irtisanomisesta. Käytämme tiloja viikoittain harjoituksiimme sekä järjestöjemme muihin tilaisuuksiin, kuten vuosikokouksiin. Arki-iltojen käyttöaste on korkea: harjoittelemme tiloissa kaikki maanantait, tiistait, keskiviikot ja perjantait. Viikonloppuisin tiloja käytetään esimerkiksi harjoitusleireihin. Tiloissa säilytetään myös soittimia, jotka ovat pääosin yhdistysten jäsenten omia, sekä nuotteja ja muuta järjestöjen omaisuutta.

Allekirjoittaneet järjestöt muodostavat tärkeän osan opiskelijoille suunnatusta kulttuuritoiminnasta. Jos tiloista joudutaan luopumaan, yhdistysten koko toiminta on vaakalaudalla. Kaupungista on äärimmäisen hankala löytää sopivia tiloja isoille harrasteryhmille. Attila on sekä sijainniltaan että kooltaan ihanteellinen sen käyttäjille. Tilojen lakkauttaminen vaikuttaisi suoraan noin 200 kulttuuriharrastajan elämään. Jos tiloista luovutaan, yliopiston tulisi tarjota yhdistyksillemme jokin vastaava tila harjoituksia ja tavaroiden säilyttämistä varten.

Meidänkin mielestämme olisi hyvä, että Attilalle löytyisi käyttöä myös virka-aikaan. Tilat soveltuvat esimerkiksi vapaamuotoisten kurssien opetuksen järjestämiseen ja suurille ryhmille erinomaisesti. Tamy tarjoaa jo nyt tiloja niin tutor-koulutuksiin kuin sirkusworkshoppeihinkin.

Yhteistyö sekä järjestöjen välillä että yliopiston ja Tamyn kanssa on sujunut hyvin. Toivomme, että harrastustoimintamme saa jatkua Attilan tiloissa entisellään.

Niko Suominen
puheenjohtaja
Silmänkääntäjä ry

Karita Boström
puheenjohtaja
Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri ry

Virve Rissanen
puheenjohtaja
Tampereen Yliopiston Laulajat ry

Venla Voutilainen
puheenjohtaja
Torvikopla ry

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Tilaa!

  1. Paluuviite: Tilaa! | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s