Tampereen kaupunki kuppaa opiskelijoiden rahat?

Elinkustannusten nousu tuntuu olevan arkipäivää jokaiselle omassa taloudessa asuvalle. Varsinkin opiskelijoiden tuloista asumiseen ja ruokaan kuluu iso osa. Tampereella suhteellisen huokeaa asumista on tarjonnut jo vuosikymmenten ajan opiskelijoiden perustama Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö eli TOAS.

Tamyn piiriin on TOASin kautta hiipinyt tieto, jonka mukaan Tampereen kaupunki olisi poistamassa vuoden 2013 budjettiesityksessä yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöverovapauden ja tämä tapahtuu lähinnä poliittisen koplauksen johdosta. Yleishyödyllisiksi yhteisöiksi luetaan Wikipedian mukaan ”…yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu juridinen yhteisö, jonka toiminnan yhteiskunnallisen hyödyn ja merkityksen katsotaan olevan niin huomattava, että sille voidaan myöntää erityisiä verovapauksia. Samalla yhteisö sitoutuu yhteiskunnallisen yhteisön kriteerien mukaisiin rajoituksiin esimerkiksi yritysvoiton määrässä ja osinkojen tuloutuksessa. ” Näin ollen myös TOAS luetaan tähän kategoriaan yhdessä muun sosiaalisesti tuetun asumistuotannon kanssa.

Jos tämä esitys hyväksytään tulevan vuoden budjettiin, niin TOAS tulee siirtämään nousseet asuntokohdekustannukset suoraan opiskelijoiden vuokriin. Kun ajattelen asiaa puhtaasti opiskelijan edunvalvojana niin voisin väittää, että Tampereen kaupunki kerää fiskaalista tuloa suoraan opiskelijoiden pussista vain kuitatakseen omaan kassavajettaan. Tätä päätöstä puoltaneille valtuutetuille haluan kyllä sanoa, että on turha tulla tekopyhästi väittämään kannattavansa opiskelija ystävällistä Tamperetta syksyisen vaalikampanjansa aikana. Kyllä päätöset puhuvat puolestaan. No need to explain.

Taloudesta on hyvä pitää huolta enkä moiti Tampereen kaupunkia siitä. Moitin kaupunkia siitä, että opiskelijat kuulevat heitä koskevasta päätöksestä vasta, kun päätökset ovat loppusuoralla ja tyylillä; ”Hei! Unohdettiin teille kertoa mutta päätettiin, että teidän vuokrat nousee..”. Eikä tämä tapaus ollut sentään ainoaa laatuaan! Toisaalta on pakko moittia kaupunkia myös siitä, että on hieman epäeettistä kerätä rahaa sellaiselta ihmisryhmältä, joiden varat riittävät hädin tuskin normaaliin elämiseen.

Kaipaan kaupungilta suoraselkäisyyttä ja avoimuutta päätöksen tekoon. Kaupungin on turha pelätä kysyä oppilasjärjestöjen mielipidettä. Emme me pure. Kovin lujaa!

Urh! Olen puhunut!

 

Vilhartti Hanhilahti

Sosiaalipolitiikka-, kuntasuhteet- ja liikuntavastaava

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tampereen kaupunki kuppaa opiskelijoiden rahat?

 1. Paluuviite: Tampereen kaupunki kuppaa opiskelijoiden rahat? | SYL

 2. Tässä asiassa on kaksi raidetta:

  – Tällä hetkellä budjettivalmistelussa Tampereella pohditaan, poistettaisiinko yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöverottomuus.
  – Verottaja on jo ilmeisesti aiemmin tehnyt päätöksen, jonka mukaan jotkut yleishyödylliset yhteisöt eivät sitä olisikaan, mikä tarkoittaa mm. useita isoja vuokranantajia kuten TOASia. Tästä on valituskierros menossa.

  TOASissa on laskettu yleishyödyllisten yhteisöjen vapauttamisen nostavan TOAsin vuokria 0,20 euroa/m2/kk. Neljä kaupunkia (Espoo, Tampere, Kouvola ja Hämeenlinna) ovat määritelleet yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentiksi 0,00 eli näissä kaupungeissa eivät yleishyödylliset yhteisöt maksa kiinteistöveroa. Kymmenen kaupunkia (Helsinki, Vantaa, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Rovaniemi ja Vaasa) ei ole määritellyt yleishyödyllisille yhteisöille kiinteistöveroprosenttia, jolloin näissä kaupungeissa yleishyödylliset yhteisöt maksavat kiinteistöveroa yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan. Kaksi kaupunkia (Oulu ja Lahti) on määritellyt yleishyödyllisille yhteisöille oman kiinteistöveroprosentin, jonka mukaan yhteisöt maksavat kiinteistöveroa.

  Mutta siis asiassa on kaksi raidetta: verottajan ja valtuustojen päätökset. Asiaa ei ole vielä lyöty lukkoon Tampereella.

  Terveisin,

  Emilia Olkanen
  kaupunginvaltuutettu, vihr.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s