Ylioppilaskunnan puheenjohtajan puhe yliopiston avajaisissa

Arvoisa yliopistoväki, hyvät juhlavieraat..

Olisin voinut pitää tämän puheen useammastakin opiskelijoiden edunvalvontaan liittyvästä asiasta, listalla oli kaikkea opintotuen ja yliopistojen rakenteellisesta kehittämisestä aina yliopiston johtamisjärjestelmiin ja työuriin.
Se mitä yliopisto ja ylioppilaskunta näinä aikoina jokaiselta vaativat on hallinnon hallinta ja kehityksen kehittäminen.

Onhan toki hallinto hauskaa ja koulutuspolitiikka kivaa, mutta kaiken keskellä tuntuu hukkuvan usein se, mistä yliopistossa, siis tieteessä ja opiskelussa, on perimmiltään kyse.

Siitä haluaisin puhua.

Oppiminen ei kiteydy osaamiskeskeisiin opetussuunnitelmiin tai opintopisteisiin. Se on yhdessä etsimistä ja kasvamista, ymmärryksen rajojen koettelemista. Niin opiskelu kuin osaaminenkin edellyttävät keskustelun ja jaetun ihmettelyn ilmapiiriä.

Tieteessä ja tutkimisessa taas ei ole kyse rahoitushakemusten täyttämisestä tai julkaisujen määrästä, vaan ilmiöiden tutkimisesta, uuden tiedon etsimisestä. Ja tietäminen edellyttää aina vertaisten läsnäoloa, yksin se on mahdotonta.

Yhteiskunnallista vaikuttavuuttakaan ei voi määritellä innovaatioiden tai työelämäosaajien vakioksi. Akateemista vaikuttavuutta on luoda monipuolista tietoa ja esittää kiusallisiakin kysymyksiä. Valmista ei tule koskaan, sillä tietäminen ja oppiminenkin ovat aina kesken – päättymätön kysymisen ja uudelleen keksimisen projekti.

Opiskelijat, tutkijat ja opettajat eivät ole rationalisoidun hallintoprosessin tai korkeakoulupolitiikan kohde. Akateemisia vaikuttajia syntyy, kun yliopisto antaa ihmisille välineet keskustella ja toimia yhteiskunnallisesti.

Korkeakoulupolitiikkaa läheltä seuranneena tiedän kyllä mainiosti ne rajoitteet ja vaatimukset, joita aikamme ja lakimme yliopistolle asettavat. Annetuista puitteista huolimatta, yliopistoilla on kuitenkin liikkumavaraa, jonka käyttämisestä ne ovat itse vastuussa. Koska oman aikansa haastaminen on yksi yliopiston tärkeimmistä yhteiskunnallisista tehtävistä, tulee Tampereen yliopiston rohkeasti kyseenalaistaa vallitsevia totuuksia ja toimintatapoja.

Ylioppilaskunnan puheenjohtajana tiedän myös sen, kuinka helppoa on hukkua hallintoon ja tulla sokeaksi ja kuuroksi muille näkökulmille. Paras ja ainoa lääke tähän on kokemukseni mukaan toiminnan avoimuus ja demokraattisuus. Koska yhdestä pisteestä on mahdotonta nähdä kaikkea,  tarvitaan peilinä toimivaa yhteisöä. Nykyinen linjaorganisaatiomme ei luonnostaan toimi näin, mutta onneksi meidän on mahdollista luoda toimintatapamme itse ja ottaa jatkossa niin opiskelijat kuin henkilökuntakin laajasti mukaan päätöksentekoon.

Käytäntöjen ja ideaalien välillä on toki aina kuilu. Uskon kuitenkin, että Tampereen yliopisto voi olla sellainen yhteiskunnallisesti vaikuttava sivistysyhteisö, joka yliopiston kuuluukin olla.
Tämä on mahdollista kuitenkin vain, mikäli yliopistolaiset voivat toimia autonomisesti ja mikäli yliopisto tarjoaa resurssinsa, kuten tilansa, heidän käyttöönsä.

Yliopiston tulisi siis olla sellainen sekä konkreettinen että henkinen tila, joka mahdollistaa ajattelemisen ja tekemisen. Hyviä esimerkkejä tällaisesta yliopistosta ovat vaikkapa opiskelijoiden omaehtoinen lukupiiritoiminta tai yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä vireillä oleva julkaisualusta. Ja viimemmäksi tietysti johtamiskorkeakoululaisten järjestämä symposiumi, josta jopa yliopiston avajaisetkin voisivat ottaa mallia.

Kaikki, mikä yliopistossa on merkityksellistä, syntyy ihmisten välisen toiminnan ja ajattelun tuloksena


Hyvä yliopistoväki, etenkin uudet fuksit, joita toivoisin näissä yliopistolaisten kemuissa ensivuonna näkeväni huomattavasti enemmän. Älkää unohtako intoanne ja luovuuttanne. Älkää luopuko tietämisen, olemisen ja tekemisen vapaudestanne. Ottakaa yliopisto haltuunne ja  keksikää se uudelleen.

Veera Kaleva

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Ylioppilaskunnan puheenjohtajan puhe yliopiston avajaisissa

  1. Paluuviite: Ylioppilaskunnan puheenjohtajan puhe yliopiston avajaisissa | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s