Tuutorointi kuntoon, kiitos!

Uudet opiskelijat ovat jo muutaman viikon ajan pyörineet yliopistolla. Orientoivilla on istuttu ja varmasti myös pubikierros jos toinenkin on jo tullut koluttua. Uusien opiskelijoiden ensimmäinen kontakti yliopistoon ja opiskelijaelämään tapahtuu yleensä tuutoreiden kautta. Tuutorit tekevät mahtavaa työtä uusien opiskelijoiden tutustuttamiseksi akateemisen maailman kiemuroihin.

Valitettavasti tuutoroinnilla on monenkirjavia käytäntöjä yliopistossamme. Toisilla järjestöillä on vankat perinteet tuutoroinnin järjestämisessä, toiset taas painivat ihan uusien tutkinto-ohjelmien ja oppiaineiden kanssa. Liian usein tuutoroinnin laatuun vaikuttavat opiskelijoista riippumattomat syyt.
Tuutorointi on ollut kuuma peruna Tamyn ja yliopiston kesken käydyissä keskusteluissa jo pitkään. Vaikka kilpaa nyökytelläänkin, kuinka tärkeästä asiasta on kyse, ei yliopisto ole saanut asiaa kuntoon. Vastuuta pallotellaan osapuolelta toiselle, eikä kukaan ei halua ottaa koppia. Tämä tuntuu erikoiselta, kun kuuntelee muiden ylioppilaskuntien esimerkkejä. Muualla tuutoreita koulutetaan, tuetaan ja palkitaan ja tuutoreiden tietotaitoa käytetään hyödyksi toiminnan kehittämisessä. Miksi homma toimii muualla mutta ei meillä?

Väitän, että tuutoroinnilla on suuri merkitys siihen, onko opiskelija ensimmäisen vuoden jälkeen yhtä pihalla kuin opintojen alussa vai onko vuoden aikana muodostunut jonkinlainen kuva siitä, mikä opinnoissa kiinnostaa ja tuntuu itselle hyödylliseltä. Tämä tullee korostumaan uusien laaja-alaisten kandiohjelmien kohdalla, kun valinnanmahdollisuutta erikoistumisen suhteen on lisätty, mutta päätöksiä opintojen suunnasta vaaditaan kuitenkin jo toisen tai viimeistään kolmannen vuoden aikana. Fuksien lisäksi myös muualta tulevat maisteriopiskelijat tarvitsevat tukea ja ohjausta opintojensa alkuun. Äärimmäinen esimerkki tuutoroinnin kosahtamisesta löytyy viimeisimmän Aviisin takasivulta. Uudet maisteriopiskelijat on suoranaisesti ajettu pois ensimmäiseltä orientoivalta luennolta!

Tänä syksynä tuli ylioppilaskunnassakin mitta täyteen. Tamy päätti lähettää yliopiston hallitukselle ja rehtoraatille avoimen kirjeen tuutoroinnista. Tuutoroinnissa on kyse muustakin kuin ainejärjestön bielistä. Tuutorointi on erityisen tärkeää paitsi opintojen etenemisen, myös opiskelijan hyvinvoinnin kannalta.  Harmi vaan, että meillä tätä ei vielä ole tajuttu! Toivottavasti kirjeemme auttaa asian ymmärtämisessä.

Aviisin juttu:

http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=10/2012&id=c697e22

Tamyn avoin kirje:

http://www.tamy.fi/artikkeli/tamy-yliopistolla-ei-ole-varaa-unohtaa-tuutorointia

– Niina Jurva, Tamyn hallituksen jäsen

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tuutorointi kuntoon, kiitos!

  1. Paluuviite: Tuutorointi kuntoon, kiitos! | SYL

  2. Paluuviite: Tuutorointi kuntoon, kiitos! | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s