Turhaa paperisotaa?

Tamyn edustajiston hyväksyi edellisessä kokouksessaan Tamyn uuden linjapaperin eli lipan. Turhaa paperityötä ja byrokratiaa sanoo  moni. Ja onkin totta, että järjestömaailmassa tuotetaan loputtomia kasoja linjauksia ja propagandaa, jotka eivä koskaa johda mihinkään ja jotka vain teettävät työtä. Linjapaperin työstäminen on kestänyt koko vuoden ja  itsellekin on tullut muutama harmaa hius  paperin kanssa takkuamisesta. Onko tässä hommassa mitään järkeä?

Lopultakin vastaisin kyllä. Kaikesta ylioppilaskunnan tuottamasta jätepaperista lipa on ehkä keskeisin ja parhaiten ylioppilaskunnan tavoitteita palveleva. Ensinnäkin itse prosessin vuoksi, näin muodikkaastai sanoakseni. Linjapaperin myötä on keskusteltu toimiston ja edarin parissa kaikista niistä keskeisistä poliittisista kysymyksisä (jos kauhistut sanan poliittinen käytöstä tässä yhteydessä lue selventävä kolumnini politiikasta Aviisista), joiden eteenpäin viemiseksi ylioppilaskunta on olemassa. Toki keskustelu olisi voinut olla myös laajemmin jäsenistön käymää, mutta tarjotuista tilaisuuksista huolimatta kommentteja tuli vähän laisesti.  Toivottavasti tähän saadaan muutos, kun linjoista seuraavan kerran väännetään.

Toisekseen linjapaperi on sellaisenaan käytännön työkalu tuleville hallituksille ja sihteeristölle juuri yhdessä ylioppilaskunnan keskeisimmistä tehtävistä eli yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Jos halutaan, että suuressa organisaatiossa tehdään jossain määrin pitkäjänteistä ja tehokasta lobbaustyötä yliajan, helpottavat olemassa olevat linjat työtä huomattavasti. Toki niin, että linjojen muuttaminen on poliittisten suhdanteiden tai ympäröivän yhteiskunnan muuttuessa mahdollista.

Linjapaperi siis muodostaa sitä politiikkaa, jota konkretian tasolla tehdään yliopistolla, Tampereen kaupungin suuntaan tai valtakunnallisesti. Se maalaa niitä tavoitteita, joita tavoittelemme vaikkapa opetuksen, yliopistodemokratian tai opiskelijan toimeentulon suhteen. Alta voi lueskella tiivistelmän linjapaperin keskisistä ajatuksista.

Veera Kaleva, hallituksen puheenjohtaja

Koulutuspoliittinen sektori

 • Tamy parantaa opiskelijoiden oikeusturvan toteutumista uudistuvan yliopiston sisällä ja turvaa kaikille opiskelijoille yhtäläiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan.
 • Tamy turvaa kolmikannan kaikissa yliopiston toimielimissä ja kehittää hallinnon opiskelijaedustajien toimintaa ja keskustelukulttuuria tarjoten heille perusteellisen koulutuksen ja tuen.
 • Opiskelijoiden moninaiset elämäntilanteet eivät saa estää opiskelua. Yliopisto luo kattavan opinto-ohjausverkoston opiskelijoiden tueksi ja yliopisto mahdollistaa erilaisilla opiskelumuodoilla opiskeleville opiskelijoille mahdollisuuden osoittaa akateeminen osaaminen.
 • Opetuksen ja ohjauksen laatua mitataan ja siitä palkitaan. Opiskelijoiden palaute ohjaa osaltaan yliopiston opetusta ja hyviä opetuskäytäntöjä levitetään kaikkiin tutkinto-ohjelmiin. Yliopisto luo kurssipalautejärjestelmän ja opiskelijoiden palautetta käydään säännöllisesti työryhmissä läpi ja palaute otetaan huomioon opetussuunnitelmia tehdessä.
 • Tampereen kaupunki edistää opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työllisyyttä. Harjoittelupaikkoja on riittävästi ja kaupungin oma työnantajapolitiikka on oikeudenmukaista ja joustavaa. Työvoimapalveluissa osataan palvella suomalaisten ja kansainvälisten akateemisten tarpeita. Työllisyyttä edistetään nykyistä vahvemmalla yhteistyöllä.

Järjestösektori

 • Yhteydenpitoa parannetaan Tamyn ja sen piirissä toimivien järjestöjen välillä.
 • Järjestöjen roolia selkeytetään ylioppilaskunnan tehtävien toteuttamisen tukijana.
 • Tamyn tukea kohdennetaan entistä tarkoituksenmukaisemmin.
 • Tamyn järjestöpalveluja arvioidaan ja kehitetään kokonaisuudessaan.
 • Yliopisto vastaa tuutoroinnin organisoimisesta ja rahoituksesta ja huolehtii siitä, että
  yliopistolla on tuutoroinnin suhteen yhtenäiset käytännöt. Tamy tarjoaa tuutoreille
  mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja vertaistukeen.

Kansainväliset asiat

 • Yliopisto suhtautuu kriittisesti koulutuksen kaupallistumiseen. Tutkintoon johtava korkeakoulutus säilyy Suomessa kaikille maksuttomana.
 • Yliopisto tukee kansainvälistymistään laadukkailla vieraskielisellä ja kieltenopetuksella sekä kansainvälisten opiskelijoiden palveluilla, opiskelijoiden toiveiden mukaisilla vaihtopaikoilla ja kansainvälisen harjoittelun käytäntöjä kehittämällä. Kansainvälistymiseen ohjataan riittävät resurssit.
 • Ne kansainväliset opiskelijat, jotka valitsevat ylioppilaskunnan jäsenyyden, ovat Tamyn täysivaltaisia jäseniä. Tämä näkyy heidän palveluissaan, edunvalvonnassaan ja ainejärjestöjen toiminnassa. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat liitetään suomalaisten tapaan automaattisesti Tamyn jäseniksi. Vaihto-opiskelijat voivat halutessaan liittyä ylioppilaskunnan jäseniksi ja saavat riittävästi tietoa jäsenyyden eduista.
 • Kansainväliset opiskelijat osallistuvat päätöksentekoon ylioppilaskunnassa ja yliopistolla vähintäänkin omissa ohjelmissaan. Suomalaiset hallinnon opiskelijaedustajat ovat tietoisia kansainvälisten opiskelijoiden erityiskysymyksistä. Keskinäistä tiedonvälitystä varten on kehitetty foorumi.
 • Kansainvälisen tuutoroinnin järjestämisvastuu on yliopiston opintopalveluilla ja tieteenalayksiköillä. Tamyn rooli kv-tuutoroinnissa on tuutoreiden verkostoitumisen mahdollistaminen, ainejärjestöjen opastaminen kv-tuutoroinnin integroimiseksi ainejärjestön muuhun toimintaan ja kv-tuutoroinnin kehittäminen yhteistyössä yliopiston kanssa.

Sosiaalipoliittinen sektori

 • Opiskelijoiden toimeentulo on turvattu riittävän suuruisella ja joustavalla opintotuella, joka on helposti yhteensovitettavissa muiden etuuksien kanssa.
 • YTHS tarjoaa laadukkaita ja monipuolisia palveluja. Maksut eivät kohdistu kohtuuttomasti muutenkin heikossa asemassa oleviin. Palvelut ovat yhdenvertaisia ja saavutettavia.
 • Opiskelijat saavat nykyistä helpommin sosiaalitoimen palveluita. YTHS:n yhteydessä toimii sosiaalityöntekijä ja tiedonkulku on varmistettu säännöllisin yhteistyötapaamisin.
 • Yliopisto ja Tamyn yhteistyökumppanit osaavat ottaa yhdenvertaisuuden toiminnassaan läpileikkaavasti huomioon.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s