Murokulhoja ja maksullista koulutusta

Tamy-logo-w220_0Tamyn uuden hallituksen työrupeama alkoi tänään suhteellisen raskaalla laskeutumisella edunvalvojien arkeen. Sunnuntaina julkaistiin uutinen yli sadan kansanedustajan tukemasta lakialoitteesta lukukausimaksuista EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille. Maksuja voitaisiin aloitteen mukaan periä maksimissaan  12 000 euroa lukuvuosittain.

Y-liike vastasi nopeasti, ja esimerkiksi SYL ja SAMOK tyrmäsivät lakialoitteen. Näin tekivät poliittisista opiskelijajärjestöistä myös Keskustan Opiskelijaliitto ry,  Liberaalit Opiskelijat LSK ry,  Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat SONK ry, Vasemmisto-opiskelijat ry ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry. Poikkeuksen teki Kokoomusopiskelijoiden Tuhatkunta ry, joka kaipaa jäitä hattuun lukukausimaksukeskusteluun.

On toivottavaa, että kansanedustajat ovat allekirjoittaneet lakialoitteen paremman tiedon puutteessa ja että usea tulee Vasemmistoliiton Jari Myllykosken tapaan vetämään nimensä pois aloitteesta. Myllykosken vakuutti SYL:n ja SAMOK:n kannanotto.

Perimällä lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta heikentyneen huoltosuhteen kanssa painiskeleva Suomi lorottaa omiin cornflakeseihinsa.  Suomi tarvitsee kipeästi  lisää osaavaa työvoimaa, eikä sillä ole varaa karkoittaa sitä. Tutkimusten mukaan koulutuksen maksuttomuus on juuri se valttikortti, joka vetää ulkomaalaiset opiskelijat Suomeen. Jo nyt opiskelijoista puolet työllistyy Suomeen valmistuttuaan ja yhä useampi haluaisi jäädä, jos siihen olisi paremmat edellytykset. Tällä hetkellä ulkomaalaisten opiskelijoiden kouluttaminen on  taloudellisesti kannattavaa ja voisi olla tulevaisuudessa sitä enemmänkin, jos heidän kotouttamiseensa panostettaisiin yhtä paljon kuin urean kerryttämiseen murolautaselle.

Tampereen yliopisto saattaa joutua lähiaikoina valitsemaan alkaako se periä lukukausimaksuja, jos asiat etenevät pahimman skenaarion mukaan. Tamyn ja Tampereen yliopiston yhteistyössä järjestämä seminaari aloittaa tähän asti uupuneen periaatteellisen keskustelun aiheesta.

Mikäli vedit asiasta samankokoisen vesimelonin sieraimeesi kun me täällä Tamyssa, ole aloitteellinen ja kerro omalle kansanedustajallesi mitä olet lakialoitteesta mieltä. Tamy valmistelee lähipäivinä valmiin pohjan, jota voi käyttää lobbaustyöhön. Pysy siis kuulolla.

Sanni Pietilä
Tamyn hallituksen jäsen 2013

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Murokulhoja ja maksullista koulutusta

  1. Paluuviite: Januksen kuukausi eli lyhyt kuvaus siitä kuinka hallitusvuosi alkoi |

  2. Paluuviite: Pois opiskelijan kukkarolta! | Minna M.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s