Pimeässä loistavat visiot

Opiskelijan arki on päättäjien maalitauluista herkullisin. Tänä vuonna tulilinja avattiin heti tammikuussa, kun yli puolet kansanedustajista allekirjoitti EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksuja koskevan lakialoitteen. Jatkuvien muutosten aikana yksi asia on varma: leikki ei jää tähän.

Lisää saman sarjan hedelmiä poimittaneen helmi-maaliskuussa. Tuolloin koittaa hallituksen puolivälitarkastelu, jonka yhteydessä opintotukea on tarkoitus kehittää kustannusneutraalisti. Kabineteissa hiotaan muutoksia, jotka toteutuessaan ajaisivat etenkin taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevat opiskelijat entistäkin ahtaammalle. Opetus- ja kulttuuriministeriön satasivuinen ja sekava muistio joulukuussa työnsä päättäneen työryhmän aikaansaannoksista löytyy täältä.

Lyhytnäköisten poliittisten päätösten ja retorisen vaihtoehdottomuuden edessä tulee väistämättä miettineeksi vaihtoehtoisten visioiden arvoa. Onko järkevää unelmoida ääneen esimerkiksi perustulosta, kun pelkästään olemassa olevien uhkien torjuminen vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä?

Vastaus: kyllä on. Visionääristen ideoiden esillä pitäminen nousee erityiseen arvoon juuri silloin, kun julkinen keskustelu ja valtiovarainministeriö tietävät kertoa, että vaihtoehtoja ei ole. Vähintään yhtä varmasti juuri yhteiskunnallisesta aktiivisuudestaan tunnetun opiskelijaliikkeen tulee osallistua ideoiden julkiseen myllyttämiseen. Yhtäältä: kun meille sanotaan ”leikkaukset”, vastaamme sivistyksen arvolla. Toisaalta: kun meille syötetään opintotuen lainapainotteisuutta, vastaamme esimerkiksi perustulon mahdollisuuksilla.

Uudenlaista valoa vallitsevaan pimeyteen loistavat ainakin perustulon ensimmäiset konkreettiset askeleet. Kansalaisaloitteen nimien kerääminen alkaa 1.2., ja Tamy tulee olemaan mukana kampanjan avauksessa Tampereella. Lisätietoja asiasta tulee lähempänä helmikuuta.

Vaikka kansalaisaloite ei poikisi poliittisessa koneistossa mullistuksia, sen jokaisessa allekirjoituksessa itää tarpeellinen kannanotto. Se voi allekirjoittajastaan riippuen kuulua esimerkiksi näin: vaihtoehtojen aika ei ole ohi.

Anni Granat

Tamyn hallituksen jäsen 2013

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Pimeässä loistavat visiot

  1. Paluuviite: Pimeässä loistavat visiot | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s