Januksen kuukausi eli lyhyt kuvaus siitä kuinka hallitusvuosi alkoi

Hallitus ryhmäytyi Teiskon metsissä tammikuun alussa

Hallitus ryhmäytyi Teiskon metsissä tammikuun alussa.

Hallitusvuosi ei olisi voinut lähteä käyntiin vauhdikkaammin (tai tietenkin olisi, mutta niin näissä yhteyksissä on tapana sanoa), kun jo perehdytysviikonlopun sunnuntaina saimme tiedon 119 kansanedustajan allekirjoittaneen lakialoitteen EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksukokeilun vakinaistamisesta. Uutinen tiesi sitä, että kansainvälisten asioiden sektori alkoi työstää heti ensimmäisenä toimistopäivänään kansanedustajavaikuttamissuunnitelmaa ja kirjoitti samana maanantaina asiasta tähän blogiin.

Alkukuusta kuulimme myös, että opintotuen rakenteellista kehittämistä suunnitellut työryhmä ei päässyt minkäänlaiseen yksimielisyyteen tulevista opintotukimalleista. Sekavan lopputuloksen saaneen projektin alkuperäisenä tavoitteena oli ollut luoda kustannusneutraali ja opintoja nopeuttava opintotukimalli. Erilaisia malleja kyllä löytyi, mutta millaisia? Osa loppuraportissa esitetyistä malleista ehdottaa kylmästi siirtymistä pelkkään lainaan ja perinteisen opintotuen lakkauttamista. Ehdotus tarkoittaisi käytännössä kymmenien tuhansien eurojen pakkolainaa. Kannustavuus taattaisin liitettämällä kannustimia lainan takaisinmaksuosuuden pienentämisestä tavoiteajassa valmistuville. Tässä valossa lukukausimaksut eivät ole opiskelijan kannalta ainoa opintojen maksulliseen liittyvä uhka.

Tamyn piirissä toimii n. 80 aine- ja harrastejärjestöä ja niissä huomattava määrä ylioppilaskunnan jäseniä – meitä opiskelijoita. Hallitus otti heti vuoden alusta järjestötoimijat mukaan toimintaan järjestämällä pj-vaihtosaunan, jossa järjestöjen puheenjohtajille avautui mahdollisuus tutustua Tamyyn ja kollegoihinsa. Lisäksi järjestettiin Ai Musta Tuli Vastaava? -tutustumis- ja verkostoitumistapahtuma (tuttavallisemmin AMUT) kaikille Tamyn piirissä toimivien järjestöjen hallituslaisille. Tapahtuma keräsi lähes 200 osallistujaa saman katon alle!

TTY:n arkkitehtiopiskelijoiden demotilat keräsivät Valoa pimeyteen tapahtumassa kiinnostuneita

Vierailijoita Tamyn ja muiden opiskelijajärjestöjen demotiloissa Valoa pimeyteen -tapahtumassa.

Toimintasuunnitelma, joka ohjaa Tamyn toimintaa,  määrittelee vuoden läpileikkaavaksi teemaksi ”tilat”. Homma polkaistiin kunnolla käyntiin Valoa pimeyteen -tiedetapahtumassa 26.1. Tampere-talolla, kun tamperelaiset opiskelijajärjestöt ja SYK Oy järjestivät oppimistiloja käsittelevän osatapahtuman. Puhujaksi olimme saaneet visionäärisen tekniinkan tohtori Olli Niemen Suomen yliopistokiinteistöiltä. Arkkitehtiopiskelijat olivat ideoineet yliopiston tiloihin uutta käyttöä ja rakensivat Tampere-talolle kolme erilaista demotilaa, jotka esittelivät erilaisia oppimiseen ja ryhmätyöskentelyyn liittyviä tilaratkaisuja. Toivottavasti voimme lähitulevaisuudessa  tuoda näitä ideoita kampukselle näytille.

Kaiken kaikkiaan vuosi on alkanut erittäin rivakasti ja paljon on jo saatu aikaan. Täältä Kauppakadulta katsottuna tuleva näyttää mielenkiintoiselta. Edunvalvonnallisesti jännittäviä aikoja eletään erityisesti helmikuun lopussa, kun maamme hallituksen hallitusohjelman puolivälitarkastelu annetaan ilmi kaikelle kansalle.

Jari Järvenpää

Hallituksen puheenjohtaja 2013

 

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s