Opintotuki – työurakeskustelun pelinappula?

Hallituksen puolivälitarkastelun (28.2.) ja kehysriihen (21.3.) lähestyessä keskustelu opintotuen rakenteellisesta kehittämisestä käy vilkkaana. Keskustelu on osa yhteiskuntamme rakennemuutosta, jossa suuret ikäluokat siirtyvät joukoittain eläkkeelle ja tarve yhä pienenevän työikäisen väestönosan työurien pidentämiselle on valtaisa. Kun eläkeiän nostoa on pidetty loppupään osalta ainoana potentiaalisena vaihtoehtona, on päädytty siihen, että alkupäästä työuria pyritään pidentämään keinolla millä hyvänsä.

Tänään Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa kerrotaan ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta opintotuen uudistamiseen liittyen. Päällimmäisenä pointtina on valmistumisen nopeuttaminen tarjoamalla opiskelijalle keppiä joko pakkolainan tai tukikuukausien rajaamisen muodossa, jotta korkeakoulusta valmistuttaisiin nopeammin. Myös SYL ja SAMOK osallistuivat tänään keskusteluun julkaisemalla kommenttinsa kyseiseen artikkeliin.

Lainapainotteiset mallit ovat valtion tiukan taloudellisen tilanteen kannalta paras ratkaisu, mutta opiskelijoiden näkökulmasta tällaiset mallit ovat hyvinkin ongelmallisia. Lainapainotteisuuden lisäämisessä on itse asiassa kyse lähes samasta asiasta kuin keskustelussa koulutuksen maksullisuudesta. Ääritapauksessa ollaan pakkolainamallissa, jossa opiskelija joutuu rahoittamaan opintonsa täysin itse, joskin vasta opintojen päätyttyä. Joka tapauksessa malli lisää opiskelijan näkökulmasta henkilökohtaista riskiä toimeentulosta ja nostaa opintojen aiheuttamia kustannuksia nykyisestä, mistä seuraa se, että todennäköisesti entistä harvempi pyrkii korkeakoulutuksen piiriin. Toinen vaihtoehto on se, että opiskelijat lisäävät entistä enemmän työntekoa opintojen aikana rahoittaakseen opintonsa, jolloin ainakaan uudistuksen tavoitteita ei saavuteta.

Tukikuukausien rajaaminen saattaa puolestaan johtaa suuriin suorituspaineisiin opiskelun alkuvaiheessa, jolloin mielenterveysongelmien riski kasvaa. Lisäksi keino on ongelmallinen siksi, että tutkintorakenteet eivät välttämättä aina tarjoa mahdollisuuksia edetä samassa tahdissa kuin opintotukijärjestelmä vaatisi. Työurien pidentämisessä pitäisikin keskittyä ennemmin opiskelun sujuvuuden edistämiseen.

Opintotuen edellisestä uudistuksesta on vielä niin vähän aikaa, ettei edes näitäkään vaikutuksia olla ehditty tutkimaan. Tuntuukin oudolta, että opintotukea pidetään pelinappulana, jota voidaan liikutella suuntaan tai toiseen varsin nopealla aikataululla. Jatkuva epävarmuus opintotuen tulevaisuudesta ei ainakaan helpota opiskelijoiden elämää ja keskittymistä opiskeluun. Opiskelijoiden onkin syytä pysytellä hereillä, jotta myös tulevaisuudessa opiskelijoilla olisi realistisesti saavutettavissa riittävä toimeentulo. Kaikki kiinnostuneet ovat myös tervetulleita keskiviikkona 20.2. Linnan ala-aulaan, kun Tamyn hallitus järjestää kampuspäivystyksen teemanaan toimeentulo.

Ville Heinonen
Tamyn hallituksen varapuheenjohtaja 2013

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Opintotuki – työurakeskustelun pelinappula?

  1. Paluuviite: Opintotuki – työurakeskustelun pelinappula? | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s