There is no RL, there is only AFK – Asiaa Interwebistä

Soposektoria ravisuttaa tällä hetkellä paitsi toimeentulotornado, myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön terveystutkimuksen karut tulokset. Korkeakouluopiskelijat eivät urheile riittävästi ja noin kolmasosa miehistä ja vajaa puolet naisista kokee jotakin tiettyä fyysistä tai psyykkistä oiretta päivittäin tai lähes päivittäin. Tämän lisäksi uudet ilmiöt yleistyvät, joista merkittävimmäksi nostettiin tutkimuksessa nettiriippuvuus. Eikä ihme. Tulosten mukaan nettiriippuvaisten miesopiskelijoiden määrä on kohonnut lähes kymmenellä prosentilla viimeisen neljän vuoden aikana, ja viidesosalla on netin käytöstä aiheutuvia ongelmia vuorokausirytmin kanssa.

Riippuvuudella tarkoitetaann hallitsematonta ja pakonomaista käyttäytymistä, joka aiheuttaa syyllisyyden tunnetta sekä ongelmia muilla elämänalueilla, kuten sosiaalisten suhteiden ylläpidossa. Rajanveto ongelman ja normaalin käytön välillä on kuitenkin muuttunut yhä hankalammaksi internetin ujuttauduttua itsestäänselväksi osaksi jokaisen opiskelijan elämää. Tietokoneet auttavat työssä, opiskelussa, arkipäivän askareissa sekä vapaa-ajan puuhissa (sekä Trivial Pursuitin ollessa väärässä, kuten toimiston ryhmäytymis-illassa huomasimme). Pandoran digitaalinen laatikko on avattu: nykyään festareilla keikat katsotaan ipadien läpi, ja ystävien päivitykset kertovat minkälainen sää ulkona on ja kenen päiviä vietetään. Sankari-isät, avokadopastat, hassut eläinvideot ja muut virtuualispektaakelit leviävät yhtä nopeasti kuin Turun palo – eikä busseissa tai kokouksissa näy enää yhtään ihmistä joka ei olisi jossain kohtaa “henkisesti poissa”.

Kielteisestä sävystä huolimatta en pidä tätä kehitystä minkäänlaisena teknologian demonina. Netin käytöllä ja aktiivisella päivittämisellä on selvä paikkansa avoimemman päätöksenteon välineenä, ja sellaiseen järjestöön en ole vielä törmännyt jolla ei vuodesta toiseen olisi toimintasuunnitelman osana kirjaus tiedotuksen parantamisesta. Terveystutkimus kuitenkin osoittaa, että internet on hyvä piika, mutta huono emäntä. Joten nyt kun ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi ja applicationit hiipivät hiljalleen osaksi syöttötuoleja, yhteiskuntamme tarvitsee virtuaalimedialle oman kultaisen käytöstapaoppaansa.

What happens in Tamy, stays in Twitter. Ja niin se kuuluu jokaisessa itseään kunnioittavassa ylioppilaskunnassa ollakin. Mutta jos luet tätä blogia samalla kun istut ystäväsi kanssa kahvilla, laita se äläri laukkuun ja tarjoa seuralaisellesi santsikuppi. Olet sen hänelle ja itsellesi velkaa.

cat-computer-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julia Johansson

Tamyn hallituksen jäsen

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s