Päätöksenteon valmistelu verkossa helpottaa kiireitä ja edistää avoimuuden kulttuuria

Yltiö ry:n, kuvitteellisen ja vastakeksityn yleistieteellisen yksikköjärjestön toimintasuunnitelma syntyy parissakymmenessä minuutissa. Tamyn ja Open Knowledge Finlandin järjestämässä Päätösvalmistelu avoimeksi -vertaisoppimistapahtumassa harjoitellaan avointa päätösvalmistelua. Parikymmentä opiskelija-aktiivia ylioppilaskunnan hallituksesta, edustajistosta ja ainejärjestöistä naputtelevat parin-kolmen hengen porukoissa kannettavia tietokoneitaan alakuppilan pöydissä. Erikoista on se, että tekstiä näyttää syntyvän ruudulle samanaikaisesti useaan eri kohtaan. Tämä johtuu siitä, että kaikki tapahtuman osallistujat muokkaavaat samaa verkossa sijaitsevaa asiakirjaa. Menetelmää kutsutaan yhteiskirjoitamiseksi, ja siihen sopivia palveluita löytyy niin avoimen lähdekoodin ohjelmistoina kuin Googlen tarjoamina. Liitetiedostojen eri versioiden edestakainen lähettely on siirtynyt historiaan, eikä osallistujien tarvitse edes olla fyysisesti läsnä samassa paikassa. Kun asiakirja on avoimesti muokattavissa ja linkki yleisesti tiedossa, ei päätösvalmistelu riipu enää siitä kuka tuntee kenet.

Keynotepuheenvuoron esittänyt tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen on innostunut verkon tuomasta avoimuuden mahdollisuudesta. Maastoliikennelakia valmistellaan ensimmäisenä Suomessa viranomaisten ja kansalaisten avoimena yhteistyönä. Osoitteessa maastoliikennelaki.fi kiinnostuneet löytävät perustietoa asiasta ja suomijoukkoistaa.fi -sivustolla ideoidaan ja keskustellaan uuden lakiesityksen yksityiskohdista -jo varhaisessa vaiheessa ennen kuin sitä on tosiasiallisesti lyöty lukkoon. Valmistelussa sovelletaan joukkoistamisen periaatteita. Sillä tarkoitetaan työn tai tehtävän jakamista ennalta rajoittamattomalle joukolle pieniin osiin. Lainvalmistelussa ja päätöksenteossa verkon yli kuka tahansa kiinnostunut pääsee osallistumaan sopivana ajankohtana juuri itselle sopivalla panoksella. Avoin ja joukkoistettu päätösvalmistelu kuroo umpeen eliitin ja ruohonjuuritason välistä demokratiakuilua ja luo sillan tieteellisen tutkimuksen ja poliitikan välille. Kun ihmiset osallistuvat omalla ajallaan itselleen tärkeistä asioista päättämiseen, tulee päätösprosessiin mukaan sekä ihmisten arvot että asiantuntemus ilman kasvavia kustannuksia. Virkamiestyö ja konsulttiselvitykset kun eivät ole ilmaisia. Oikea päätösvalta ja mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin tuntuu myös paremmalta kuin näennäinen kuuleminen.

Opiskelijayhdistykselle yhteiskirjoitustyökalujen käyttäminen tuo useita etuja. Kokousten ei tarvitse ikinä olla päätösvallattomia, kun osallistua voi verkon ylitse. Esityslistat ja pöytäkirjat arkistoituvat yhteen paikkaan, ja tulevien vuosien hallitukset pääsevät näkemään mitä edeltäjät ovat tehneet. Pöytäkirjojen hyväksymisprosessi helpottuu, kun kaikki osallistujat näkevät koneelta jo kokouksen aikana pöytäkirjan tarkat sanamuodot. Sosiaalisessa mediassa tai sähköpostilistoilla käytävä keskustelu yhdistyksen asioista on helppo siirtää esityslistalle, kun sen voi tehdä kuka tahansa hallituksen jäsenistä, eikä kaikki työt kasaannut puheenjohtajan tai sihteerin harteille. Samoin työaikaa säästyy ja informaatioähky vähenee, kun tehdyistä päätöksistä ei tarvitse tiedottaa erikseen sähköpostilla, vaan kaikki tietävät, että aina ajantasaiset pöytäkirjat löytyvät yhdistyksen sivuilla tai sosiaalisen median ryhmässä sijaitsevan linkin takaa.

Tampereen yliopistolla toimiva Syy-Tampere ry, yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen paikallinen opiskelijayhdistys on käyttänyt etherpad-nimistä yhteiskirjoitusalustaa kahden vuoden ajan. Puheenjohtaja Henna Kuivalaisen mukaan verkkotyökalu on paljon kätevämpi kuin perinteinen liitetiedostomalli. Ylioppilaskunta on käyttänyt myös wikiä ja Googlen Documents-palvelua. Jälkimmäisessä on kirjoitettu selontekoa ja ensin mainitussa strategiaa.

Kirjoittaja on Raimo Muurinen, joka oli järjestämässä Päätöksenteon valmistelu avoimeksi -vertaisoppimistapahtumaa 18.3.2013

Raimo Muurinen

Nettifasilitaattori
Open Knowledge Finland &
Avo2-hanke
Otavan opisto
p. +358 44 5777 574
raimo.muurinen@gmail.com
http://www.otavanopisto.fi

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Päätöksenteon valmistelu verkossa helpottaa kiireitä ja edistää avoimuuden kulttuuria

  1. Paluuviite: Päätöksenteon valmistelu verkossa helpottaa kiireitä ja edistää avoimuuden kulttuuria | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s