Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti

virallinenhpjkuva_pieninJärjestöhommissa, kuten ylioppilaskunnassa tai ainejärjestössä, pitää uskaltaa unelmoida ja jättää ajatuksille tilaa lentää. Toisinaan pitää pysähtyä ja katsoa tulevaisuuteen: miksi olemme olemassa, mitä haluamme saavuttaa ja miten muutamme maailmaa paremmaksi? Ja vaikka maailma ei muutu vuodessa, pieniä askelia otetaan yliopistolla ja opiskelukaupungissamme koko ajan. Valtakunnallisesti opiskelijan paremman huomisen unelmointi on käynnissä SYL:n projektissa, joka tunnetaan nimellä ”Toimintakykyinen ja tulevaisuuteen katsova yliopisto”. Ylioppilaskuntamme toiminta perustuu strategialle ja tavoitteet löytyvät linjapaperista, mutta tämä ei tietenkään vielä riitä. Jonkun pitää myös toteuttaa näitä papereita.

Mietin usein, miten ylioppilaskunta ja ympäröivä yhteiskunta voisivat olla avoimempia, jäsenistön ja kansalaisten mielipiteen huomioivampia ja ketterämpiä toimissaan? Onko opiskelijalla yhtäläinen oikeus vähimmäinen toimeentulo muiden tuettujen ryhmien kanssa? Onko nuorten tyydyttävä koulutustaan vastaamattomiin töihin? Entä voisiko tulevaisuudessa mielenterveyspalveluiden tarve vähentyä radikaalisti nuorten keskuudessa? Voisiko opiskelijakortin tilata netissä?

Vaikka usein kuulee puhuttavan ylioppilasliikkeen olevan stagnaation tilassa vellova ei-liike, on opiskelijoilla aito pyrkimys kohti parempaa yhteiskuntaa. Tamy tekee kehitysyhteistyötä Intian Rajasthanissa, ajaa byrokratiaa vähentävää ja ihmisten tasa-arvoa lisäävää perustuloa, lobbaa liikuntatiloja huolestuttavan vähän liikkuville opiskelijoille, on mukana tasa-arvoista avioliittolakia ajavassa lakialoitteessa ja puolustaa  ulkomaistenkin opiskelijoiden oikeutta maksuttomaan koulutukseen. Lista jatkuu.

Sen sijaan mitä tekevät todennäköisesti Suomessa eduskunnan jälkeen suurinta poliittista valtaa käyttävät työmarkkinajärjestöt? Ne puolustavat suurten ikälukkien etua eläkeasioissa niin kiihkeästi, että nykyinen nuorten ja nuorten aikuisten ikäluokka joutuu tulevaisuudessa järjestelmän maksajiksi. Palkansaajajärjestöt torppaavat perusturvaan liittyvät parannukset, kuten perustulon tai toimeentulotukien suhteellisen tason nostamisen. Työnantajien EK:n politiikka ajaa maksullista koulutusta ja opintojen rahoittamista lainarahalla. Akava linjaa sivuillaan puolustavansa oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta ja suvaitsevaisuutta, mutta missä viipyy heidän tukensa Tahdon 2013–kampanjalle ja miten yhdenvertaisuutta lisää opintotuen lainaosuuden kasvattaminen?

Moralisointi ja oppimestarointi ei ole kaunista, mutta en väitä ylioppilasliikkeenkään olevan täydellinen, tai edes Tamyn sen sisällä. Peräänkuulutan kuitenkin näin vapun alla kaikkia ajattelemaan millainen olisi parempi maailma. Voitko itse vaikuttaa ammattijärjestöösi, EK:n, ylioppilaskuntaasi tai muuten ympäristöösi niin, että huomenna olisi edes vähän siedettävämpää.

Jari Järvenpää

Hallituksen puheenjohtaja 2013

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti

  1. Paluuviite: Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti | SYL

  2. Paluuviite: Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s