Myös anonyymeillä huutelijoilla on vastuu mediasisällöstä

Median toimintaperiaatteet ja ylipäätään käsite median sisällöstä on muuttunut täysin viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana uusien sähköisten välineiden myötä. Tänä päivänä mediaa kulutetaan entistä enemmän ja entistä useampi tuottaa siihen sisältöä. Tähän kehitykseen on pitkälti syynä sosiaalisen median syntyminen sekä erilaiset keskustelupalstat ja kommentointimahdollisuudet netissä. Kokonaisuutena kehityskulku on varmasti ollut äärimmäisen hyvä ja merkittävä askel ihmiskunnan historiassa, mutta joitakin lieveilmiöitä median murroksesta myös syntyy. Tässä yhteydessä aion keskittyä lähinnä anonyymien sisällön tuottajien tapaan toimia.

Aihe nousi ajankohtaiseksi elokuussa myös meidän ylioppilaskunnassamme, kun keskustelu puheenjohtaja Järvenpään kirjoituksen kommenttiosiossa sai ikäviä piirteitä. Kommenteissa haukuttiin niin puheenjohtajaa kuin eri ihmisryhmiä, lähinnä oppialan perusteella. Tämä lähti liikkeelle siitä, kun osa kirjoittajista profiloi itsensä jonkin ryhmän edustajiksi. Viimeisimmässä Aviisissa Alli Nokka lisäsi vielä vettä myllyyn ottamalla kyseisen ”nettikeskustelun” esiin palstallaan. Myös Alli lähti mukaan ryhmien väliseen vastakkainasetteluun ja yleisti muutaman kirjoittelijan perusteella koko ihmisryhmän olevan tietyllä tavoin ajattelevia, vaikkeivät kirjoittajat mitään virallista tahoa edustaneetkaan. Lisäksi Alli antoi ymmärtää, että tällainen vastakkainasettelu olisi jollain tavalla siistiä.

Minusta se ei ole siistiä. Tällainen vastakkainasettelu on omiaan ruokkimaan sitä, että jatkossakin keskitytään vain haukkumaan muita ja varsinainen asia jää kokonaan varjoon ja niin myös validit argumentit. Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä ja kritiikkiin ja sitä tuleekin esittää. Tehdään se kuitenkin rakentavassa mielessä, eikä rakenneta turhia muureja keskustelijoiden välille. Yliopistoyhteisöä kehitetään yhdessä ja toivottavasti edellä kuvatun sotatantereen molemmat puolet muistavat tämän jatkossa.

Aamulehdessä oli tällä viikolla varsin hyvä artikkeli siitä, kuinka niin sanotusti väärää mieltä olevat saavat vihat niskoilleen. Vaikka meillä ei varsinaista vihapuhetta esiinny, on kuitenkin syytä pysähtyä miettimään omien medioidemme kulttuuria. Medialla on suuri valta ihmisten asenteisiin ja tämä on syytä muistaa etenkin syksyisin, kun uusille opiskelijoille periytyy asenteita vanhemmilta opiskelijoilta. Media luo paljon mahdollisuuksia, mutta myös vastuuta.

Joillekin anonyyminä kirjoittaminen antaa rohkeutta sanoa sanottavansa ja suotakoon se heille. Tamy tarjoaa mahdollisuuden erilaisilla foorumeillaan, kuten esimerkiksi nettisivuillaan tai Aviisin Alli Nokka -palstalla julkaista kirjoituksia käyttämättä omaa nimeään. Ylioppilaskunnan yksi tehtävä on edistää jäseniensä kansalaisaktiivissuutta ja kriittisyyttä, mihin nämä mahdollisuudet osaltaan kannustavat. Anonyyminä kirjoittaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voi sitten kirjoittaa mitä tahansa, vaan myös silloin on ymmärrettävä säilyttää kunnioitus toisia keskustelijoita ja ihmisryhmiä kohtaan. Lisäksi olisi hyvin tärkeää huomata, että omat asenteet välittyvät vahvasti kirjoitusten kautta, joten on hyvä perustella näkemyksenne huolellisesti. Yleinen nyrkkisääntö voisi kuuluakin, että kirjoita nimettömänä se, mitä voisit kirjoittaa nimelläsi tai, jos et nimellä uskalla kirjoittaa, niin uskoisit kaverisi voivan kirjoittaa omalla nimellään vastaavan tekstin.

Ville Heinonen
Tamyn hallituksen varapuheenjohtaja

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Myös anonyymeillä huutelijoilla on vastuu mediasisällöstä

 1. Paluuviite: Myös anonyymeillä huutelijoilla on vastuu mediasisällöstä | SYL

 2. Olavi V sanoo:

  Hyvä että ylioppilasliikkeen sisällä syntyy aiheesta keskustelua. Vastaavasta aiheesta kirjoitti hiljattain myös TYY:n puheenjohtaja Heikki Isotalo TYY:n blogissa

  http://www.tyy.fi/blogi/20130902/kuka-pitelisi-tunkkeja

  Valitettavaa on, että yleensä se joka uskaltaa vähänkin arvostella anonyymikirjoittajia saa yleensä täysin perusteetta lokaa niskaansa kuten TYY:n Heikki Isotalo sai Pitäkää Tunkkinne-kollektiivin vanhemmilta ja jyrkkälinjaisimmilta jäseniltä näiden tivatessa nimimerkkiensä takaa täysin epäolennaisia asioita hämärtääkseen heihin kohdistuvaa täysin aiheellista kritiikkiä.

  Keskustelukulttuuri jota Ville peräänkuulutat kirjoituksessakin olisi todella tavoittelemisen arvoista koko ylioppilasliikkeen piirissä mukaanlukien vanhat y-liikkeen toimijat kaikilta tasoilta.

 3. Juha Isotalo sanoo:

  Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa kirjoituksen sisällöstä. On tyhmää tehdä yleistyksiä ryhmistä niiden yksittäisten jäsenten perusteella, joille ryhmä ei ole edes antanut mandaattia puhua nimissään tai joista ei anonymiteetin vuoksi voida tietää, kuuluvatko kirjoittajat ryhmään, johon itsensä nimeävät. Otsikosta sen sijaan en ole. Kenelle anonyymilla huutelijalla on vastuu ja miksi? Kun kenenkään ei käsketä kuunnella huutoja, niin vastuunkanto tuntuu oudolta vaateelta. Tietysti kaikilla ihmisillä on vastuu välttää loukkaamasta toisia, kiusaamasta tai uhkailemasta, koska se on kilttiä muita kohtaan. Mutta miksi anonyymi kirjoittelija ei esimerkiksi johtaisi harhaan, olisi lapsellinen tai puhuisi ohi aiheen. Koska kenenkään ei ole pakko anonyymiä huutelua kuunnella, on siitä outoa vaati vastuuseenkaan.

  Mitä ylläolevaan kommenttiin tulee, mitäs epäolennaisuuksia Tunkit tivasivat? Alkuperäisessä julkaistussa kirjoituksessa oli asiavirhe, josta Heikille huomautettiin ja jonka Heikki sitten korjasikin.

  • Hyvä Kurki sanoo:

   Hyvää kirjoitusta Juha Isotalolta, mutta sinänsä jännää että turhaan Juha puolustelee Tunkkeja.

   Tunkit osuvat välillä oikeaan mutta joskus tulee heidänkin viskaalien piireistä täysin vääristeltyjä kommentteja joilla yritetään hämärtää tosiasioita ja tehdä paikkansapitämätöntä propagandaa jopa oikeuslaitoksessa asti heidän vääristyneen näkemyksensä mukaisen ”ylioppilaskuntainstituution suojelemiseksi”.

   Joillain vanhoilla joidenkin ylioppilaskuntien hallintoelimien varsinaiseen jäsenistöön tai työntekijöihin kuulumattomilla tunkeilla kun on joissain ylioppilaskunnissa kuullemma valitettavasti valtaa muun jäsenistön tasavertaisuutta ja oikeuksia polkien oikeus päästä sellaisiinkin asiakirjoihinkin käsiksi joihin jopa kyseisen yo-kunnan edustajiston jäseniltä pimitetään pääsy. Sinänsä aina on hyvä tiedostaa tässäkin yhteydessä vanha totuus että sen lauluja laulat ken leipää syöt…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s