Nönnönnööstä paljastuvat keihäänkärjet

Kun ainejärjestöjen hallituksiin valitaan uusia vastaavia, saattaa osa pesteistä vaikuttaa tärkeämmältä kuin toiset. Kovan ytimen voivat ihmisten mielikuvissa muodostaa esimerkiksi puheenjohtajuus, talous- ja varainhankintavastaavuus, koulutuspolitiikka sekä tapahtumien järjestäminen. Kaikki nämä ovat kiistatta tärkeitä osia ainejärjestön toimivuuden kannalta. Kuvitteellisen ytimen ulkopuolelle tapaa toisaalta jäädä muun muassa sellainen lupsakka palanen kuin sosiaalipolitiikka, jonka tarkoitus ei ole oikeastaan koskaan auennut kenellekään.

Ai häh, mikä sopo? Vissiin jotain hyvää mieltä ja teenjuontia, ehkä. En tiä. Mä otin tän vastaavuuden, ku mulle sanottiin et se ei meinaa mitään ja sen voi ottaa kuka vaan.

Lausahdusta ei pidä tulkita väärin – olemme tavanneet kuluneen vuoden aikana valtavasti motivoituneita ja innostuneita sopoja. Yllä esitellyn kaltaiset kommentit kuitenkin kertovat, että toisinaan sopon tehtäväkenttä jää toimijoiden mielessä sekavaksi ja tarpeettoman tuntuiseksi köntiksi, jonka on helpointa antaa elää rauhassa omaa elämäänsä. Käsiteltävät teemat kuulostavat helposti pehmeältä ja nimelliseltä nönnönnöö-hömpöttelyltä.

Myönnämme, että vasta vuosi Tamyn hallituksen sopovastaavina on konkretisoinut meillekin sopon merkityksen kunnolla. Nönnönnöön takaa paljastuivat muun muassa suurmielenosoitukseksi eskaloitunut taisto opiskelijoiden toimeentulon heikennyksiä vastaan, YTHS:n amk-laajennuksen myllerrykset ja kampanjointi perustulon puolesta. Sopovastaavina olemme saaneet tehdä yhteistyötä niin TOASin, kaupungin sosiaalitoimen kuin STM:n kanssa. Vuosi on näyttänyt miten paljon todellisen saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden eteen on tehtävä töitä, ja miten puutteellista näistä aiheista tiedottaminen nykyisellään on.

Vaikka sopo sisältää lähemmällä tarkastelulla paljon konkreettista asiaa, on ymmärrettävää, että etenkin ainejärjestötasolla sen laajuus ja mahdollisuudet saattavat silti jäädä hahmottumatta. Asiaan halutaan saada muutos, ja ensi vuonna Tamy esimerkiksi tarjoaa piirissään toimivien järjestöjen sopo-/yhdenvertaisuusvastaaville häirintäyhdyshenkilökoulutusta. Ainejärjestön sisäisen toimeentulokyselyn tai asumiskannarin naputteleminen on kenen tahansa tehtävissä, ja erilaisista hyvinvointi-illoista innostuisi todennäköisesti moni. Lopulta vain mielikuvitus on rajana sopon tehtäväkenttää määriteltäessä, eli oma-aloitteisuus kannattaa tässäkin asiassa.

Mikäli siis tunnet orastavan soposi kutkuttelevan sisintäsi, lähde rohkeasti mukaan Tamyn sosiaalipoliittiseen toimintaan! Sopoasioihin voi Tamyssa vaikuttaa paitsi ainejärjestö- ja hallitustasolla myös esimerkiksi hyvinvointivaliokunnassa, jonka hakuaika ensi vuodelle jatkuu 1.12. asti.

Viva la sopo!

Julia Johansson ja Anni Granat

blogikuva

Kirjoittajat toimivat Tamyn hallituksen sopovastaavina 2013. Kuvassa sopot kisaavat verissäpäin kakkukilpailussa, jonka sääntöihin kuuluivat, että 1) kakku täytyy syödä ilman käsiä ja 2) huulia ei saa nuolla.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Nönnönnööstä paljastuvat keihäänkärjet

  1. Paluuviite: Nönnönnööstä paljastuvat keihäänkärjet | SYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s