Mittavia uudistuksia edessä – korkeakoulut yhteen duaalimallia avaamalla?

Viime päivinä huomattavasti valtakunnallista keskustelua herättäneen Tampere3 -prosessin eteneminen on pitänyt Tamyn toimistoa kiireisenä. Kiihtyvä eduskuntavaalikampanja on saanut valtakunnallisten päättäjien huomion kiinnittymään entistä tiiviimmin koulutuspolitiikan tulevaisuutta käsitteleviin puheenvuoroihin. Duaalimallin purkaminen ei ole saanut ainakaan vielä puolueiden puheenjohtajilta tai valtakunnallisilta opiskelijaliitoilta julkista kannatusta. Yhteistyön lisääminen ammattikorkeakoulujen sekä yliopistojen välillä on puolestaan nähty kuitenkin positiivisena ja kannattavana tulevaisuuden linjana.

Paikallistasolla selvitystyö on edennyt vaiheeseen, jossa selvitystä valmistelevat työryhmät ovat aloittaneet toimintansa. Työtä tehdään kolmessa eri työryhmässä, jotka rakentuvat alatyöryhmistä. Työryhmät kulkevat teemoilla: tutkintorakenne ja -ohjelmat, tutkimus ja profiili, sekä tuki ja hallintopalvelut. Eräät alatyöryhmät ovat aloittaneet toimintansa kiitettävästi Tamyn peräänkuuluttaman avoimuuden nimissä järjestäen avoimia keskustelutilaisuuksia.

Toisaalta huolena on vieläkin, ettei kaikkiin työryhmiin ole kutsuttu opiskelijoita, toisin kuin yliopiston vararehtori Melin antoi kommenteissaan ymmärtää YLE:lle. Lupaus on kuitenkin ilmassa, että opiskelijat tultaisiin kutsumaan työryhmiin ja ylioppilaskunta tuleekin pitämään kiinni lupauksen toteutumisesta käytännössä.

Vaikkakin julkisissa paneeleissa on vältetty puhumasta yhdestä yhteisestä korkeakoulusta, on mielenkiintoista kuitenkin kuinka valtakunnan media puhuu avoimesti uudesta korkeakoulusta. Vähänkään hallinnollista perspektiiviä hahmotteleva ei voi kieltää etteikö yksi korkeakoulu olisi näköpiirissä jo yksiselitteisesti ylimääräisten hallinnollisten raja-aitojen poistamiseksi. Toisaalta keskustelua duaalimallin tulevaisuudesta vaikeuttaa, se että keskusteluun osallistuvilla ei ole aina samanlaista käsitettä duaalimallista. Suomalainen korkeakoulujärjestelmä on todellisuudessa duaali- ja binaarimallin sekoitus, vaikka järjestelmää usein kutsutaankin virallisesti pelkästään duaalimalliksi. Keskeinen binaarinen piirre korkeakouluille on niiden porrastuminen suhteessa toisiinsa.

Hankkeen prosessinomaisista riskeistä ja haasteista ei ole toistaiseksi puhuttu vaikka riskejä ja muuttujia on paljon. Yhteinen korkeakoulu vaatisi onnistuakseen luonnollisesti lainsäädännöllisiä uudistuksia, joista opetusministeri Kiuru on ehtinyt tilaamaan juurikin kevään eduskuntavaaleiksi valmistuvan selvitystyön. Myös lainsäädännöllisen joustavuuden lisäksi uusi korkeakoulu vaatisi toimiakseen uudenlaisen rahoitusmallin. Teknisten haasteiden lisäksi opiskelijoita on herättänyt sivistyksen rooli mahdollisissa uusissa laaja-alaisissa tutkinnoissa. Yhteinen korkeakoulu vaatisi kandi- ja maisterivaiheen uudelleentarkastelua, mikä tarkoittaisi käytännössä, että nykyisestä yliopiston kandista olisi tultava tulevaisuudessa työelämärelevantti tutkinto, josta siirtyminen tiedepainoitteeseen maisteritutkintoon olisi saumatonta.

Selvityksen toukokuun puolivälin aikaraja on tiukka, mutta ylioppilaskunta on sitoutunut tekemään kaikkensa vaikuttaakseen selvityksen lopputulokseen tuottaen informaatiota päätöksenteon tueksi. Tamyssa ymmärretään koko korkeakoulukentän olevan paineessa rakenteellisiin uudistuksiin, mutta mittavia uudistuksia tavoitellen tehtäessä nopealla aikataululla ei tule unohtaa korkeakoulutuksen kehittämistä koulutuksen laadun ja opiskelijoiden näkemyksen ehdoilla.

 
Tuomas Kuoppala
Hallitus 2015
Koulutuspoliittinen vastaava

Lue myös Aviisin juttu aiheesta: Mitä kuuluu, T3?

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s