Koulutusleikkaukset murentavat osaamisen

Suomi on koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa. Näin väittää Sipilän hallitusohjelma. Totuus ja visio eivät kuitenkaan näytä kohtaavan, sillä koulutuksesta ollaan leikkaamassa tuntuvasti seuraavien vuosien aikana. Valtiontalouden sopeutustarve on ymmärrettävä, mutta koulutusleikkaukset ovat kyseenalaisia. Koulutukseen ollaan kyllä panostamassa hallituksen kärkihankkeiden kautta, mutta se ei millään paikkaa koulutuksesta leikattua rahamäärää.

Julkisuudessa on vakuutettu, etteivät leikkaukset vaaranna koulutuksen ja tutkimuksen laatua, sillä säästöjä haetaan hallinnosta ja ylimääräisistä rakenteista. Tampereen yliopiston tapauksessa säästöjen hakeminen hallintokuluista ei ole enää mahdollista, sillä yliopisto on tehostanut toimintaansa ja keventänyt hallintorakennettaan viime vuosien aikana. Yliopistomme on toimillaan yksi ainoita yliopistoja, joka on pystynyt välttymään toimintaa varjostavilta yhteistoimintaneuvotteluilta.

Tampereen yliopiston osalta sopeutustarve on alustavien arvioiden mukaan noin 7,7 miljoonaa euroa. Kyseinen summa vastaa suunnilleen pienemmän tieteenalayksikön tai kirjaston vuosibudjettia. Kokonaisuudessaan sopeutustarve on noin 13 % yliopiston vuosibudjetista.

Yliopistojen välinen profilointi ja alojen lakkauttaminen ovat myös peräänkuulutettu ratkaisu. Korkeakoulujen työnjaon selkeyttäminen on tavoiteltava asia, mutta pelkästään profiloinnin avulla ei säästöjä lyhyellä aikavälillä tule. Jonkin tietyn koulutusalan alasajo kestää useamman vuoden, sillä opiskelijoille on taattava mahdollisuus suorittaa aloitettu tutkinto loppuun.

Mitä keinoja sitten yliopistolla on toimia, kun rahaa tulee entistä vähemmän? Ensimmäisenä vaihtoehtona on yrittää lisätä yliopiston strategisen rahoituksen määrää tulosneuvotteluissa, jotka yliopisto käy ministeriön kanssa keväällä. Strategista rahaa myönnetään sen mukaan, kuinka uudistuskykyisiä ideoita yliopisto pystyy neuvotteluissa esittämään. Tämäkään tapa ei ole pelastuksen tae, sillä strategisesta rahoituksesta kilpailevat kaikki yliopistot. Tampereen kolme korkeakoulua ovat yhdessä äänekkäästi  luoneet omaa profiloitumishankettaan, eli Tampere3:a. Rinnalle on kuitenkin noussut muitakin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyöhankkeita, esimerkiksi Oulusta ja Lappeenrannasta. Suuret organisaatiouudistukset tarvitsevat aina rahaa, mutta leikkausten suuruus uhkaa vesittää järkevät yhteistyöhankkeet.

Strategisen rahoituksen lisääminen korkeakoulun profiloitumispyrkimyksien avulla ei pelkästään ratkaise sopeuttamistarvetta. Ainoaksi selviytymiskeinoksi jää tasainen höylääminen ja henkilöstön lomautukset, jotka johtavat tutkimuksen ja koulutuksen tason hiipumiseen.

Koulutuksesta leikkaaminen oli tietoinen päätös. Se oli arvovalinta. Nyt maamme hallitus halusi enemmän perunatuotannon tukemista kuin akateemista osaamista.

Tuomas Kuoppala
Tamyn hallitus 2015
Koulutuspoliittinen vastaava

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s