Tältä näyttää Tamyn arkiviikko – Katso kuvat!

Tamyn toimistolla on arkisin noin 15–20 ihmistä ahertamassa. Mitä ihmettä siellä tapahtuu? Mistä näille ihmisille oikein maksetaan? Millaisten asioiden kanssa porukka  ahertaa? Kokouspöydän ääressä ankaran kurin ja järjestyksen alaisenakokö? Kahvia? Loppunutta vessapaperia? Kissavideoita? Olemme saaneet kuulla, että Tamyn toimisto on yksi siisteimmistä ja toimistomaisimmista ylioppilaskuntien toimistoista koko maassa. Voi olla, sillä onhan tämä tilanakin yksi tuoreimmista (kun vertaa esimerkiksi Helsinkiin tai Turkuun). Mutta joka tapauksessa meidän mielestämme täällä on kyllä aika kotoisaa!

Tämä blogaus on yhden hallituslaisen yritys kuvata sanoin ja kuvin sitä, millaista Tamyssa on tehdä töitä, jos asiaa katsotaan ihan arkisesti. Paljon on istuskelua, mutta myös mielenkiintoisia keskusteluja ja paljon naurua :)

sonja-aamukahvi

Sonja & Tamy’s board week schedule in google calendar

Maanantai on tietysti kaikkien meidän lempparipäivä. Hallituksen viikko alkaa aamukahveilla, missä saatetaan käydä lyhyesti läpi mainittavan arvoiset asiat edelliseltä viikolta sekä se, kuka nukkui eniten viikonlopun aikana. Lisäksi tuijotellaan hallituksen google-kalenteria, jonka tetrismäisen taiteellisesta näkymästä inspiroituneena kerromme toisillemme, kuka näkee ketäkin ja millä agendalla, onko hallituksen yhteisissä menoissa jotain poikkeavaa, mihin hommaan tarvitsisi mahdollisesti jeesiä muilta jne. Joskus aamukahvit tosin jäävät välistä, sillä maanantaiaamuihin tuppaa tulemaan tapaamisia ja menoja suunnasta jos toisestakin. (Herää kysymys: Onko joillakin hulluilla oikeasti joku fiksaatio järjestää tapaamisia nimenomaan _maanantai_aamuiksi?!)

Aamukahvien jälkeen ehditään ehkä hetki puhua jostain muusta tai tsekkailla sähköposteja, mutta kellon lähestyessä yhtätoista joku käskee avaamaan ”peeänaan”, eli pna.fi-sivuston, josta katsomma, mihin kampuksen ravintoloista suuntaisimme lounastamaan (vastaus on useimmiten Juvenes, sillä olemmehan sen omistajia, kuten kaikki muutkin tamylaiset ja Hervannan teekkarit). Toimiston ovet pistetään lounastunniksi lukkoon, kun työntekijätkin viettävät työehtojen mukaista ruokatuntiaan.

Puoliltapäivin kahvia kuluu toimistolla muutama litra ja porukka hajaantuu joko työpöytiensä ääreen, pitämään sektorikohtaista palaveria, tapaamisiin ympäri kampusta ja kaupunkia tai sitten vaikkapa luennolle! Palvelutoimisto on auki neljään ja osa asiantuntijoista tekee töitä liukuvan työajan puitteissa vielä sen jälkeenkin.

sonjamikael

Sonja & Mikael in the kitchen

mariasalla

Maria (Specialist, Communications and Organizational Affairs) & Salla (Event producer) working

Tiistaina luovuus kukoistaa, sillä yhteisiä aikatauluja ei käytännössä ole. Osa sektoreista, kuten esimerkiksi pääsektori, palveeraavat viikon tärkeimmistä asioista. Asiantuntijoiden täytyy valmistella Tamyn hallituksen esityslistalle sillä viikolla päätettäväksi tulevat asiat siihen kuntoon, että esityslista saadaan valmiiksi. Hallituslaisilla tiistai kuluu joko omiin vastuuprojekteihin keskittyen tai erilaisissa työryhmissä ja tapaamisissa istuen ja vaikuttaen.

vapuiirispöllö

Varpu (Specialist, International Affairs) and Iiris having a weekly meeting

Iltapäivän ja illan aikana kukin tutustuu viikon kokouksen esityslistaan liitteineen. Esimerkki tiistain aikataulusta yhden hallituslaisen kohdalla:

9-11   osallistuminen yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmään, jossa työstetään raporttia yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumisesta vuosina 2012-2014
11-12   ruokaa ja kahvia
12-13   sektoripalveri toimistolla, eli juttelua asiantuntijan ja hallituslaisen/hallituslaisten kesken
13-14   omaa aikaa esim. sähköpostien lueskeluun ja lähettelyyn toimistolla, median seuraamista
14-15.30   hallitus ja tapahtumatuottaja: ”Vujut, missä mennään?”-paltsu toimistolla
15.30   kaupan kautta kotiin syömään ja lukemaan hallituksen kokouksen esityslista liitteineen

aamugoulu1

Sonja, Mikael, Tuomas, Emmi, Iiris, Eero & Kati (Secretary General) in ”morning session” (aamukoulu)

Keskiviikkoaamuna pidetään Tamyn hallituksen aamukoulu. Maanantain aamukahvien tapaan myös aamukoulu sujuu hallitushuoneen sohvilla kahvia tai teetä litkien. Lisäksi kukin hallituslainen hankkii vuorollaan aamupalaa koko porukalle (omnommm). Oletusarvona tosiaan on, että esityslista liitteineen on luettu läpi. Eri asiantuntijat käyvät vuorollaan esittelemässä esityslistan kohdat ja keskustelemassa niistä hallituksen kanssa. Aamukoulussa on siis tarkoitus saada selville kaikki, mikä hallituslaisia askarruttaa kuhunkin päätettäväksi tulevaan asiaan liittyen, jotta seuraavan aamun kokouksessa ei tarvitse enää kuin tehdä viralliset päätökset. Tietysti näin saadaan myös armon aikaa asiantuntijoille etsiä vielä mahdollisesti tarpeellisia lisätietoja hallituksen päätöksen tueksi tai muokata esimerkiksi päätettävänä olevaa lausuntoa hallituksen kommenttien pohjalta tms. Esityslistalla olevien aiheiden lisäksi aamukoulussa käydään usein läpi myös muita viikon polttavia aiheita, joihin asiantuntijat tarvitsevat hallituksen näkemyksiä jatkaakseen työtään hyvien asioiden puolesta ja pahaa vastaan. …Sitten on taas aika peeänaan / Juveneksen, minkä jälkeen taas jutellaan, tavataan, kirjoitetaan, luetaan jne.

halko

Emmi, Sonja, Kati, Eero and Mikael ready to make the decision in the weekly meeting of the executive board.

Torstaiaamuna klo 9 alkaen Eero nuijii kokoushuoneen pöytää ja pässi taikoo esityslistasta pöytäkirjan. Torstai-iltapäivä on yksi niistä aikasloteista, johon usein mahdutetaan jokin pidempää hallituksen yhteistä työskentelyä vaativa asia. Otetaan nyt esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liiton, eli SYL:n liittokokousmateriaalien käsittely:

SYL lähetti liittokokouksensa käsiteltäväksi tulevat dokumentit ensimmäiselle kommenttikierrokselle ylioppilaskuntiin, jotta ne olisivat mahdollisimman hioutuneet itse liittokokoukseen saavuttaessa. Tällä kertaa käsiteltävänä olivat SYL:n toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016, jatkuvan toiminnan kuvaus sekä järjestöllisen kehittämisen työryhmän väliraportti. Näiden kanssa Tamyn hallitus ja jonkin verran myös asiantuntijat viettivät siis useita tunteja aikaa. Kuulostaa aivan järjettömän kuivalta, eikö?

IMG_4250

Executive board & Specialist for Educational Affairs discussing the SYL materials

No niinhän sitä luulisi, mutta todellisuudessa jo pelkästään kymmenessä erilaisessa ja laajassa toimintasuunnitelmakirjauksessa (tai sellaisen ehdotuksessa) on yllättävän paljon keskusteltavaa. Vaikka itsellä olisi sellainen olo, että juuri jokin tietty projekti ei itseä hetkauta, niin toisten puheita kuunnellessa omatkin aivot alkavat hyrräämään väistämättä. Lopulta keskustelu saattaa olla erittäin polveilevaa ja poliittistakin. Kyseenalaistamme, ehdotamme, vastustamme, kannatamme, ihmettelemme. Onko olemassa mitään homogeenistä opiskelijajoukkoa, jonka etua tämä nyt edistäisi? Miksi SYL viestintä on sellaista kuin on? Mikä kumma siinä on, että koulutuksen maksullistuminen vituttaa Tamyssa, mutta ei välttämättä kaikissa muissa ylioppilaskunnissa? Mitä Tamy hyötyisi projektista X ja kuinka se voisi osallistua projektiin Y? Omalle ajattelulle nämä tunnit voivat olla erittäin antoisia, mutta sosiaalisesti myös todella uuvuttavia.

IMG_4278

Eero and Olga (Specialist, Social Welfare Affairs)

Keskustelusta poimittua:

”Kirjauksessa ei vielä mitään mainintaa kaupallistumisen ja maksullistumisen vaikutuksesta yhdenvertaisuuteen tai tasa-arvoon!?”

”Tuntuu, että opiskelijaliikkeessä ajatellaan hirveän usein, että nää on hirveen vaikeita asioita lähtee vaikuttamaan… Hevonpaskat! Lopulta jutut lähtee hyvin pienistä asioista liikkeelle ja hommiin on tartuttava!”

”Yleinen asenneilmapiirin muutos esimerkiksi opintojen ohjauksessa ja yhteishakuun hakeutumiseen suunnatussa ohjauksessa – Miksi maahanmuuttajataustaiset ihmiset eivät hakeudu yliopistoihin?”

Pähkinä- ja hedelmäkulho tyhjenee hallitushuoneen pöydältä iltapäivän aikana ja lopulta pääsemme kotiin, huh.

IMG_4282  IMG_4269

Student overalls in the room of the executive board + Varpu’s working desk (note: shitty morning smoothie glass in the shelf)

Perjantait ovat rehellisesti sanottuna hallituksen hommien osalta usein hiljaisia. Tämähän ei sinänsä ole ihme, kun kampuksellakin on hiljaista. Osa hallituslaisistakin siis nukkuu perjantaina pidempään, osa käy Atalpalla tai käyttää ajan opiskeluun. Jotkut lähtevät kohti kotikontuja tai Helsinkiä. Kevyt lasku viikonloppuun siis. Opiskelijoitahan me kaikki olemme.

Blogauksen koosti Leeni Herrala, Tamyn hallituksen jäsen 2014-2015

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s