TAMPERE3 – SÄÄTIÖ AWAKENS

Tamperelaisten korkeakoulujen Tampere3-hanke etenee vuoden 2016 alussa jälleen suurin ja tuntuvin askelin. Viimeisimmän tiedon mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa Tampere3-korkeakoulujen pyynnöstä työryhmän, ohjausryhmän ja johtoryhmän, joiden tehtävänä on valmistella Tampere3-yliopistokonsernia. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyisivät uudeksi säätiöyliopistoksi, jonka omistukseen Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyisi. Tavoitteena olisi siten yksi yhtenäisesti johdettu strateginen kokonaisuus.

Tamy on seurannut hankkeen etenemistä aktiivisesti sen ensivaiheista alkaen ja pyrkinyt saamaan opiskelijoiden äänen kuuluviin prosessissa. Valitettavasti etenkin hallintomallin kaltaisissa isoissa rakenteellisissa kysymyksissä prosessin ominaispiirteiksi ovat muodostuneet Tampereen yliopistolla yliopistoyhteisön heikko tiedotus ja osallistaminen. Tamperelaisten korkeakoulujen opiskelijajärjestöjen yhteisten hankkeeseen liittyvien kantojen lisäksi Tamy on määritellyt omia edunvalvontatavoitteitaan, keskustellut lukuisia kertoja yliopiston hallinnon edustajien kanssa sekä kommentoinut ahkerasti yliopiston strategiaa ja sen toimeenpano-ohjelmaa vuosille 2016 – 2020 yhteistyössä yliopiston hallituksen opiskelijajäsenten kanssa; kärkiä vaikuttamiseen on ollut useita.

Uuden yliopiston valmistelutyössä merkittävin taho on ollut yliopistomme korkein johto, mutta syksyllä 2015 muun yliopistoyhteisön vaikuttamismahdollisuudet tulevan yliopiston hallinnon suunnitteluun olivat heikot: toistuvista tiedusteluista huolimatta uuden yliopiston hallintomallista ei ole avattu keskustelua eikä punnittu eri vaihtoehtoja opiskelijoiden, henkilöstön eikä edes viime kädessä hankkeesta päätösvastuussa olevan yliopiston hallituksen kanssa. Tamyssa olemmekin hämmentyneitä siitä, että tieto ilmeisestä säätiömalliin päätymisestä tulee yleiseen tietoon nyt, kun opetus- ja kulttuuriministeriö on jo asettamassa työryhmiä tulevan yliopistokonsernin muodostamista varten. Avoin tiedonvälitys ja yliopistoyhteisön vaikuttamismahdollisuudet ovat puuttuneet tähänastisesta hallintomallin valmistelusta yliopistolla räikeästi.

Tamyssa olemme kuitenkin erittäin tyytyväisiä siihen, että opiskelijoiden asiantuntemus otetaan huomioon tulevassa työryhmätyöskentelyssä. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettamia ryhmiä tulee olemaan yhteensä kolme: johtoryhmä, työryhmä, sekä työryhmää ohjaava ohjausryhmä, joista jälkimmäisimmän kokoonpanoon tulevat kuulumaan myös henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajat. Odotamme innostuneina tulevan yliopiston suunnitteluun osallistumista!

Tamy on kannattanut uuden yliopiston muodoksi julkisoikeudellista yhteisöä juuri sen yliopistodemokratian takaavien ominaisuuksien vuoksi. Meille tärkeintä on kuitenkin se, että uudessa yliopistossa hallintomallista riippumatta toteutuu kolmikantaedustus päätöksentekoelimissä ylimmälle tasolle asti. Opiskelijoiden ja henkilökunnan osallistumismahdollisuudet ovat autonomisen yliopiston ytimessä. Tampereen yliopiston opiskelijoiden, henkilökunnan ja hallituksen tulisikin yhteisesti asettaa yliopistodemokratia ja kolmikanta selkeiksi ehdoiksi, joiden on toteuduttava uuden yliopiston hallintomallissa.

Mikko Lampo

Koulutuspoliittinen vastaava, hallitus 2016

muokattu 21.1. klo 13:50, täsmennetty sanamuotoja

___________________

Tampere3, tähän mennessä tapahtunutta: 

Toukokuussa 2015 tamperelaisten korkeakoulujen hallitukset päättivät yksimielisesti hankkeen jatkamisesta, ja marraskuun puolivälissä tehtävässään aloitti hankejohtaja Päivi Myllykangas. Syksyn mittaan työnsä aloittivat lisäksi Tampere3-opetuspilottityöryhmät, joissa on pohdittu vaihtelevalla tahdilla uuden yliopiston potentiaalisia pilottialoja. Tamy on ajanut kaikkiin koulutusyhteistyöpilotteja suunnitteleviin työryhmiin opiskelijajäseniä. Piloteista vastaava hankekoordinaattori on ottanut tämän hyvin vastaan, mutta kaikki työryhmät eivät kuitenkaan ole ottaneet opiskelijoihin yhteyttä.

Ajankohtaista:

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s