Paljon ragea rakesta

Kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemi on julkaissut blogissaan yliopistojen tulosneuvotteluihin Tampereen yliopiston osalta liittyvän pohjapaperin, jota hän luonnehtii skandaaliksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on painottanut rakenteellista kehittämistä (tuttavallisemmin rake) ja siihen liittyviä poisvalintoja jo jonkin aikaa, ja vastaavanlaisia viestejä on lähetetty keväällä 2016 kaikkiin yliopistoihin. Asiassa ei sinänsä siis ole mitään erityisen yllättävää. Ministeriön paperin lopun luvut vaikuttavat enemmänkin keskustelun pohjaksi tarkoitetuilta indikaattoreilta kuin suoranaiselta leikkauslistalta.

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan mielestä yliopistokentän rakenteellinen kehittäminen on tarpeellista ja perusteltua, mutta sitä tulee tehdä tutkimuksen ja koulutuksen laatu edellä niin, että myös aluepoliittiset ja sosioekonomiset vaikutukset huomioidaan¹. Rakenteellinen kehittäminen ei kuitenkaan saa olla päämäärä itsessään ja sille on oltava aina hyvät perusteet. Pelkkien yksittäisten tunnuslukujen, kuten opiskelija- ja  henkilöstömäärien, ei soisi toimivan perusteluina toiveille tieteenalojen lakkauttamisesta tai siirtämisestä muihin yliopistoihin. Vaikka esimerkiksi teatteritaiteen maistereita valmistuu Tampereen yliopistosta keskimäärin vain noin viisi vuodessa (11% koko maassa valmistuvista), tuo määrä tarkoittaa käytännössä n. 30% koko maassa näyttelijöiksi valmistuvista.

Joidenkin humanististen alojen, kuten kielten, opetuksen keskittämisestä on puhuttu jo jonkin aikaa. Tampere on kuitenkin näillä aloilla Suomen vetovoimaisimpia yliopistoja, joten niiden lakkauttaminen täältä vain niiden ”pienuuden” vuoksi ei liene perusteltua. Tampereen osalta rakenteelliseen kehittämiseen vaikuttaa merkittävästi myös Tampere3-prosessi, jonka myötä Tampereelle on tarkoitus syntyä uusi yliopisto jo vuonna 2018.  Tämä tulee vaikuttamaan useisiin tieteenaloihin niin, että niiden roolia kokonaisuudessa tulee tarkastella vasta uudessa yliopistossa. Esimerkiksi matematiikka, tilastotiede ja osa tietojenkäsittelytieteistä muodostavat vuoden 2017 alussa väliaikaisen luonnontieteiden tiedekunnan, joka liittyy TTY:n vastaavaan, kun uusi yliopisto aloittaa toimintansa.

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan tavoite Tampere 3 -prosessissa on rakentaa laaja-alainen, monitieteinen sivistysyliopisto, jonka vahvuus on yksi Suomen laajimmista koulutustarjonnoista. Tämä tavoite on tullut ilmi myös Tampereen yliopiston strategiasta ja kannanotoista. Luotamme siihen, että yliopisto vie tätä viestiä ministeriölle painokkaasti tulosneuvotteluissa. Luotamme myös siihen, että ministeriö ottaa korkeakoulujen yhdistymisprosessin huomioon ja haluaa tulosneuvotteluissa tukea uuden laaja-alaisen sivistysyliopiston syntyä Tampereelle. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat luontevana osana myös ministeriön listaamat Tampereen yliopiston tieteenalat, joten niiden lakkauttamista tässä vaiheessa ei voi pitää perusteltuna. Uskomme, että opetus- ja kulttuuriministeriö ymmärtää tämän.

 

Muokattu 17.5.2016 klo 20:14, täsmennetty Tampereen yliopistosta näyttelijöiksi valmistuvien tutkintonimikettä ja prosentuaalista määrää suhteessa koko maahan.

Lisätietoja:

Mikael Malkamäki, puheenjohtaja

puheenjohtaja[at]tamy.fi

Ville Tynkkynen, talous, työelämä, yrityssuhteet, koulutuspolitiikka

ville.tynkkynen[at]tamy.fi

________________

  1. Lisätietoa näistä vaikutuksista: Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus, ”Kolme näkökulmaa koulutuksen valikoituvuuteen – Nuorten koulutusvalinnat tilastojen ja kertomusten valossa”

https://drive.google.com/a/otus.fi/file/d/0Bz1V9P-a-cT2VUJpeTNHQkluTUU/view?pref=2&pli=1

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s