Yhteistyötä ilman laittomuuksia, kiitos

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta lausui opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esityksestä yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien muuttamiseksi sekä yliopistolain voimaanpanolaiksi.

Tampere3, tuo koulutuspolitiikan Länsimetroksikin viime syksynä tituleerattu korkeakoulufuusio on liikkunut monta pysäkinväliä tämän kevään aikana. Tampereen korkeakoulusäätiö perustettiin huhtikuun lopulla allekirjoittamalla juhlallisesti perustamisasiakirjat ja sitoumukset Raatihuoneella. Oli skumppaa ja kakkua, suuria sanoja ja jopa nimi yliopistolle. Harmi vain, että allekirjoitetut asiakirjat sisältävät edelleen laillisia ongelmia.

Perustuslaki blogiin-1Se oli tonnin seteli.

“Perustuslaki 123 §: Yliopistoilla on itsehallinto” luki Tamyn edustajien paidoissa säätiön perustamistilaisuudessa. Kyseisen lakikirjauksen kunnioittamista vaadittiin myös opetus- ja kulttuuriministeriölle toimitetussa lausunnossa koskien hallituksen esitystä yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien muuttamiseksi sekä yliopistolain voimaanpanolaiksi. Selkokielellä sama tarkoittaa lainsäädäntöehdotusta tamperelaisten yliopistojen yhdistämisestä ja valtakunnallista uudistusta korkeakoulutuksen sektorirajat ylittävästä laajasta opetusyhteistyöstä.

Nykyisellään lakipakettiin kirjattu Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen valintamenettely ei toteuta yliopistojen autonomiaa ja vie päätösvallan pois yliopistoyhteisöltä. Hallituksen valintaa valmisteleva nimityskomitea aloitti toimintansa juuri ennen vappua. Komiteassa yliopistoyhteisön sisäiset jäsenet ovat selkeässä vähemmistössä: lopullisen kokoonpanon kuudesta jäsenestä vain kaksi on yliopistojen ehdottamia. Opiskelijoita nimitystoimikuntaan ei mahtunut yhtäkään. Tulevaa yliopistoa ei voida rakentaa yliopistoyhteisö sivuuttamalla.

Lausuntokierroksella tämän viikon maanantaihin (8.5.) asti kiertänyt lakipaketti ei kerännyt kommentteja vain Tampere3:sta, vaan sisälsi säännöksiä valtakunnallisesti yliopistoja ja ammattikorkeakouluja koskevasta opetusyhteistyöstä. Lakimuutoksen myötä yliopistot ja ammattikorkeakoulut voisivat ostaa koulutusta toisiltaan yli sektorirajojen kuitenkin niin, että yliopiston tulee antaa pääosa sen koulutusvastuuseen kuuluvien tutkintojen ja alojen opetuksesta itse. Pääosa voi käytännössä kuitenkin tarkoittaa mitä vain 51 prosentista ylöspäin, eikä korkeakoulutuksen piirissä opetettavien alojen kirjon vuoksi ole järkevää määritellä termiä numeraalisesti. Valitettavasti suomen kielen sanojen joukosta ei ole löydetty pääosalle parempaakaan vaihtoehtoa. Ehdotuksia otetaan vastaan.

Opetusyhteistyö yli sektorirajojen on lähtökohtaisesti positiivinen asia. Se voi esimerkiksi poistaa opintojaksojen päällekkäisyyksiä ja helpottaa opiskelijan liikkumista tutkintojärjestelmien välillä. Muutoksessa on kuitenkin ensisijaisen tärkeää säilyttää yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintojen erilaiset profiilit, joiden toisistaan poikkeavaa osaamista tarvitaan myös tulevaisuudessa. Opetusyhteistyölain puitteissa tehtävän koulutuksen ostamisen pohjana eivät voi olla resurssisäästöt, vaan tutkinnon kokonaisuutta palvelevat ratkaisut ja opiskelijan valinnanvapauden lisääntyminen oman osaamispaletin luomisessa.

Opetusyhteistyölain varjolla ei voida myöskään tinkiä opiskelijan oikeusturvasta tai yksityisyydensuojasta. Opiskelijan tulee edelleen tietää jo hakuvaiheessa, mistä tutkinto koostuu sekä millä paikkakunnalla ja missä korkeakoulussa opinnot suoritetaan. Opintojen arvostelun ja oikaisuvaatimusten käytäntöjen sekä opiskelijan tietojen siirtämisen periaatteiden yhtenäistäminen korkeakoulujen välillä on oleellista opiskelijan oikeusturvan ja yksityisyydensuojan takaamiseksi.

Deadline lakipaketin saapumiselle eduskuntaan on juhannussauna. Kesälomien alkaessa pitäisi tiedossa olla myös Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen kokoonpano, joten Länsimetro ei ehkä sovikaan vertaukseksi tälle hankkeelle. Jätän silti sen skumpan juomisen aikaan, jolloin sekä hallituksen esitykset että säätiön säännöt noudattavat lakia ja yliopistoyhteisön sananvaltaa kunnioitetaan.


Sanni Lehtinen
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen koulutuspoliittinen vastaava.
Kuva: Aino Heikkonen
Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s